Alkalisk avfettning och kallavfettning – Välj rätt avfettning till ditt fordon!

Den bästa avfettningen för bilen kan få stor betydelse. Det handlar ju inte bara om att hålla fordonet fritt från ful smuts. När du avfettar får du bort sådant som tids nog kan dra ner på prestanda och till och med verka skadande.

Idag är det många som väljer alkalisk avfettning och det finns en rad produkter på marknaden för detta. Du kan använda avfettning för bilen såväl som för andra fordon som du vill hålla i trim som din ATV, elmoped och din mopedbil.

Vad är alkalisk avfettning?

När det pratas om avfettning handlar det för det mesta om så kallad kallavfettning. Det är den typ av avfettning som kommer att lösa upp tjära och asfalt. Mycket viktigt i biltvätten då du vill få bort rester av väglaget som har fastnat på din bil men också när du gör rent din elmoppe eller fyrhjuling som kan lida av samma typ av smuts.

Förhoppningsvis har det inte fastnat så mycket asfalt att du måste börja se på återvinning av asfalt. Men det krävs inte så mycket för att det ska se trist ut och det är svårt att komma runt det här problemet då du är ute och kör.

Kallavfettning är för fet oljebaserad smuts. Det finns också något som kallas för alkalisk avfettning. Den alkaliska avfettningen löser organisk smuts. Det betyder att den får bort lera som fastnat i hjulen när du har kört offroad såväl som insekter som har avslutat sin gärning på jorden på din motorhuv.

Det finns produkter som blandar kallavfettning med alkalisk avfettning. Dessa kan vara bekväma att använda då det bara är att spraya på där du vill göra rent utan att fundera så mycket på saken.

Ska du använda kombi eller en typ av avfettningsprodukt?

Det finns smarta medel som ger vanlig avfettning såväl som alkalisk avfettning. Det kan tyckas vara bekvämt att använda en kombi-produkt för att på så vis ta hela bilen i ett svep. Men många rekommenderar att sära på dessa produkter.

Det betyder att det kan vara bäst att använda en produkt för avfettning av olja, asfalt och tjära, och en helt annan för att få bort den naturliga smutsen som kommer från väg och omgivning när du är ute och kör.

Ett tips kan vara att ha tillgång till både och. När det är bråttom kör du en kombi och när du har mer tid att pyssla med bilens rengöring är du mer specifik.

Kallavfettning är perfekt för:

  • Bensin som droppat ner över bilen då du tankar.
  • Smuts som sitter vid dörrkarmen.
  • Över hela bilen på den nedre delen.
  • Hela baksidan av bilen.

Du bör inte spruta med kallavfettning över rutornas nivå! Där finns det gummilister som inte kommer att må bra av medel som kall-avfettar. Bakrutan har ingen gummilist så där kan du spruta på fritt.

Dessutom ska du undvika att få kalkavfettning i din spolarvätska. Om du tycker att det låter som ett skämt ska du veta att det händer då och då att folk då de blandar egen spolarvätska av misstag tar flaskan med avfettning. Bättre att kolla en guide med bästa spolarvätskan och köpa färdig kan man tycka. Avfettning på rutan lämnar en hinna som du sedan måste skölja av med vatten.

Alkalisk avfettning är perfekt för:

  • Organisk smuts som fastnat vid listerna på fönster.
  • Ovanpå kallavfettningen på den nedre delen av bilen.
  • Fälgar och hjulsidor.
  • Över tak och rutor.

Viktigt!

Alkalisk avfettning kommer för det mesta som koncentrat. Du ska blanda detta med vatten i en sprayflaska eller tryckspruta. Det brukar inte behövas mer än några procent koncentrat men om du har en riktigt smutsig bil kanske du vill öka denna del till 10%.

Tänk också på att låta avfettningen verka innan du tvättar av bilen. Låt medlen verka så länge som möjligt utan att de torkar in.

Spola nedifrån och upp

När avfettningen ska spolas av är det också viktigt att du alltid spolar med högtryckstvätten nedifrån och upp. Då återaktiverar du medlets verkan och du kommer liksom att trycka in det på nytt i bilen. Det är bra då du vill att tvätten ska verka förebyggande och skydda bilen.

Medlet ska inte försvinna utan spridas och jobbas in i bilen så att den blir riktigt ren!

Vi kan säga att den alkaliska avfettningen blir särskilt aktuell på sommaren och avfettning av olja och bensin på vintern. Men båda produkterna kan användas året om i enlighet med behov.