Mopedbil – Välj en säker men cool mopedbil

Får man köra bil innan man är 18 år? Ja, det går bra att köra mopedbil när du är 15! Mopedbilen ser ut som en äkta bil men är en moppe. Den kan till och med ha plats för kompisar. Nu är det förstås så att den här bilen inte går så snabbt som en vanlig bil. Den ska ha en LGF-skylt baktill för att varna vanliga bilister om att det inte går så snabbt. Det gör att det kan kännas lite som att köra en traktor, fast en riktigt fräsig traktor då förstås!

För att välja bästa mopedbilen så finns det en hel del saker att betänka. Det här är inte en billig pryl. Men det kan finnas god anledning till att satsa lite mer på en modell som är känd för att vara bra. De viktigaste punkterna att beakta är:

 • Säkerheten – Ta reda på hur säker mopedbilen är. Hur ser det ut med däcken, har den krocktestats, ligger den jämnt på vägen?
 • Rymligheten – Det finns mopedbilar för en person och så lite större varianter där du kan få med dig passagerare. Ta en titt på bagageutrymme. Om du ska använda moppebilen till träningen så gäller det ju att all utrustning får plats i den.
 • Hastighet – En mopedbil får köra lika snabbt som en moped klass I, det vill säga 45 km/h, men räkna inte med att den gör det. Se närmre på specifikationer för den modell som du är intresserad av.
 • Pris – Den dyraste mopedbilen är helt ny och den billigaste är begagnad. Begagnade mopedbilar kan vara bra köp. Men liksom med alla fordon så har de slitits och då kan det tillkomma större kostnader i reparationer vilket du givetvis måste räkna på.

Mopedbil

Vad är bäst, mopedbil eller moppe?

Det här är en vanlig fråga. Och svaret beror helt på hur behoven ser ut. Om det finns ett behov av ett fordon som ger bättre skydd mot väder och vind så är mopedbilen ett bättre val. Dessutom så finns det många som menar att den är säkrare att köra med under vintertid.

Med mopedbilen så syns du bättre och det kan också ge ökad trygghet. Vad gäller körglädjen så går det inte att utesluta att moppebilen ger en känsla av att köra verklig bil. Det är ju helt fantastiskt. Men för föräldrar så är det viktigt att komma ihåg att se till att den som kör är redo för detta.

Om föraren inte genomgår utbildning för moppekörkort så finns det risker med att ge sig ut med detta fordon. Det kommer att bete sig en hel del som en bil samtidigt som det är mycket lättare och går mycket långsammare. Då gäller det att den som kör förstår vilka regler som gäller med mopedbilen!

Om du vill känna vinden mot kroppen då du kör så är mopeden antagligen ett bättre val. Men för alla som vill få mer skydd och bättre med plats för bagage så är mopedbilen i stort sett oslagbar vid en ålder då vanlig bil inte är aktuell.

Vågar jag beställa mopedbil online?

Det här beror helt på hur mycket du vet om modellen som du vill ha. Om du redan har provkört så är det klart att du kan köpa via nätet. Det går ju att prata mer om bilen via telefon och se bilder och film. Men för de flesta så är det skönt att åka till butiken och se den faktiska bilen innan köpet avslutas. Du kan ju vilja köra hem den om den inte finns alltför långt från din hemort.

12 frågor och svar om mopedbil

Här är några mycket vanliga frågor om mopedbil som du säkert också ställer dig när du funderar på att köpa en.

 1. Varför är mopedbilar så dyra?

Det är ett konststycke att hålla sig till den låga vikt som en mopedbil får hålla samtidigt som det ska skapas ett fordon som är stort och klarar lite tyngre last. Materialen är mycket dyra. Dessutom så säljs det inte lika många mopedbilar som till exempel mopeder. Då blir det också dyrare.

 1. Finns det billiga mopedbilar?

Ja, du kan få ner priset genom att köpa en begagnad mopedbil eller genom att satsa på en mindre modell med ett säte. Det går att få en riktigt bra mopedbil för en person för omkring 50 000 kronor.

 1. Vad drar en mopedbil?

Det beror på modell. Men räkna på omkring 0.5 liter per mil. Det här ska du kolla upp för det märke och modell som du är intresserad av!

 1. Hur lång är en mopedbil?

Det här beror återigen på modellen. Men du kan räkna på en längd på omkring 2,8 meter för en mopedbil med två säten och ett bagageutrymme.

 1. Vilken skatt ska man betala på mopedbilen?

Den har ingen trängselskatt och ingen fordonsskatt!

 1. Vilken försäkring ska jag ha?

Du måste ha en trafikförsäkring för att få köra mopedbilen men kan också vilja ha mer än så. En helförsäkring kan vara klokt. Den är dyr men väl värd pengarna!

 1. Vilket körkort behöver jag för att få köra mopedbilen?

Du ska ha ett AM-kort som är för moped eller ett vanligt körkort A eller B. Med AM-kortet så får du köra EU-moped klass I och klass II.

 1. Kan man köra på motorväg med mopedbil?

Nej, du får inte köra på motorväg eller motortrafikled. Du får heller inte köra mopedbilen på cykelbana. Men alla andra vägar går bra.

 1. Ska mopedbilen ha en registreringsskylt?

Ja, det ska den ha. Registreringsskylten ska sitta längst bak.

 1. Måste jag besiktiga min mopedbil?

Nej, du behöver inte besiktiga din mopedbil.

 1. Vilken mopedbil är säkrast?

En välbyggd modell som är i god form. Den ska ha säkerhetsbälten som ska användas. Däcken ska också vara i gott skick. Detta särskilt när du vill köra på vintern. Det är inte så dumt att satsa på en nyare modell men även äldre exemplar i gott skick kan vara säkra att köra med. Glöm inte LGF-skylten för säkerhetens skull!

 1. Var får jag parkera mopedbilen?

Den kan parkeras på parkeringsplatser för bilar som inte har skylt om att de är enbart till för personbil. Du får inte parkera på MC parkering!

12 fakta om mopedbilar

Det finns mycket spännande att säga om mopedbilar. Här ska vi se på några viktiga fakta som du inte får missa innan du börjar köra mopedbil!

 1. En mopedbil får som mest väga 400 kg. Det går att lasta den med max 260 kg.
 2. Mopedbilen är inte lika säker som den vanliga bilen av flera skäl. Ett är att den inte har samma massiva chassi som en vanlig bil har.
 3. Det går att forma mopedbilen som en mindre personbil eller som en lastbil i ministorlek.
 4. Mopedbilen ser ut som en bil men rent juridiskt så räknas den som moped och inte som bil. Det är därför som du får köra den då du har fyllt 15 år.
 5. Mopedbilen drivs normalt sett med diesel. Med diesel så kan man ha en större cylindervolym vilket behövs när fordonet är tyngre än en vanlig moppe.
 6. Moppebilen kräver ingen besiktning och kommer heller inte att ha någon fordonsskatt.
 7. För att få köra mopedbil så ska du vara 15 år fyllda och du ska ha ett AM-körkort.
 8. En mopedbil kan kosta som en mindre personbil då den är helt ny. Men den förlorar inte värdet lika snabbt som en vanlig bil.
 9. Moppebilen ska ha en LGF-skylt baktill. Det är en skylt som ser ut som en varningstriangel och som varnar andra om att fordonet går långsammare. Max 45 km/h.
 10. Mopedbilens kaross är svagare än den vanliga bilens. Dessutom så är säkerhetsbältet vanligtvis sämre och det finns inte alltid krockkudde samt zoner som fungerar som stötdämpare.
 11. Om du vill köra med ett barn i din moppebil så måste du ha en bilbarnstol i den.
 12. Modernare modeller har anti-låsningsbromssystem, ABS. Det här har bidragit till högre säkerhet då du får en kortare bromssträcka med mopedbilen.
Ny mopedbil Begagnad mopedbil
Pris Dyrt Billigare
Funktioner Moderna och fler Beror på modell
Tillgänglighet God tillgänglighet Kan vara begränsat
Säkerhet Bättre och bättre Beror på modell
Service Komplett Beror på säljare
Garanti Full Ingen garanti från privatperson

Här pratar Ludvig om sin moppebil:

Leave a Comment