Billigaste elbilen för familjen – 5 billiga elbilar

Om ni funderar på att byta från vanlig bensindriven bil till elbil så är frågan om ekonomi högst aktuell. Det är fortfarande dyrt med elbilar även om själva driften kommer att kosta mindre. För att finna billigaste elbilen för familjen så gäller det att ha lite koll på vad som erbjuds på marknaden just nu.

När det handlar om familje-elbilar så finns det ett växande antal prisvärda alternativ som inte snålar med utrymme, säkerhet eller stil. I Sverige har försäljningen av elbilar tredubblats under de senaste åren. Det bådar gott för dig som vill ha den billigaste elbilen då utbudet har ökat och konkurrensen mellan märken stiger.

Nedan presenterar vi fem populära modeller kända för sina konkurrenskraftiga priser och låga driftskostnader. Det här är säkra val då billigt ska vara synonymt med bra.

Billigaste elbilen – 5 bästa valen:

 1. Nissan Leaf

Nissan Leaf

Fördelar

Överkomligt grundpris: Historiskt sett har Nissan Leaf varit en av de mest prisvärda elbilarna på marknaden.

Rymlig interiör: Leaf erbjuder bekväma sittplatser för fem vilket gör den lämplig för de flesta familjer. Detta är verkligen inte en liten mopedbil på el!

Fint utbud: Nyare modeller har ett utbud som konkurrerar positivt med andra bilar i sin klass.

Nackdelar

 • Designen kan kännas lite föråldrad jämfört med nyare elbilar på marknaden.
 • Basmodellen har en mer begränsad räckvidd så överväg att uppgradera för längre resor.
 • Detta kan inte sägas vara en sportig elbil för familjen så om det ska vara rivstarter och snabbare körning kan det finnas bättre alternativ.
 1. Chevrolet Bolt EV

Chevrolet Bolt EV

Fördelar

Imponerande räckvidd: The Bolt erbjuder en räckvidd som kan konkurrera med många dyrare elbilar. Här kan vi snacka om billigaste elbilen för familjer som älskar att åka mycket och långt.

Kompakt men ändå rymlig: Även om den ser liten ut så är insidan förvånansvärt rymlig och väl lämpad för en familj på fyra.

Snabbladdning: Bilen har stöd för DC snabbladdning vilket är ett plus för längre resor.

Nackdelar

 • Baksätena kan vara lite trånga för längre passagerare.
 • En del tycker att designen är lite tråkig och klumpig.
 1. Kia Soul EV

Kia Soul EV

Fördelar

Unik design: Soul EV sticker ut från mängden med sitt distinkta utseende.

Rymlig interiör: Dess lådform översätts till en rymlig interiör vilket gör den idealisk för familjer.

Garanti: Kia erbjuder en generös garanti vilket kan vara betryggande för nya elbilsköpare.

Nackdelar

 • Begränsad tillgänglighet.
 • Inte så sportig.
 1. Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric

Fördelar

En säker serie: Kona Electric erbjuder en av de bästa serierna i sin priskategori.

Kompakt SUV-stil: Ger mer utrymme och mångsidighet än mindre sedaner.

Advanced Tech: Kommer utrustad med moderna säkerhets- och tekniska funktioner.

Nackdelar

 • Det bakre utrymmet kan vara snävt när man reser med längre passagerare.
 1. Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3

Fördelar

Modern design: ID.3 känns fräsch och uppdaterad i både exteriör och interiör.

Bekväm åktur: Den erbjuder en mjuk och tyst åktur, som är idealisk för familjeresor.

Praktiskt: Hyfsat lastutrymme och rymlig interiör.

Nackdelar

 • Kan vara svår att få tag i

Jämförande tabell av de 5 bästa billiga elbilarna för familjen:

Modell Bränsleekonomi (Wh/km)* Batterigaranti
Nissan Leaf ~160 Wh/km 8 år/160 000 km
Chevrolet Bolt EV ~155 Wh/km 8 år/160 000 km
Kia Soul EV ~150 Wh/km 7 år/150 000 km
Hyundai Kona Electric ~141 Wh/km 8 år/200 000 km
Volkswagen ID.3 ~143 Wh/km 8 år/160 000 km

*Notera: Lägre Wh/km indikerar bättre energieffektivitet.

 

När du väljer en billigaste elbilen för din familj är det viktigt att ta hänsyn till den totala ägandekostnaden som inkluderar priset på bilen, potentiella skattelättnader, besparingar genom att inte köpa bensin och eventuellt lägre underhållskostnader.

Bilarna som listas ovan är populära val kända för sina överkomliga priser, men priser och kampanjer kan variera beroende på när och var du köper bilen. Kolla alltid med lokala återförsäljare och aktuell marknadsundersökning.

Hur kan du spara pengar med elbil?

Att äga en elbil kan leda till betydande besparingar inom flera områden. Här är några av de primära sätten att köra en elbil kan hjälpa till att spara pengar på.

Lägre bränslekostnader

El kontra bensin

Att ladda en elbil kan vara mycket billigare än att fylla bensin på ett vanligt fordon. De exakta besparingarna beror på lokala el- och bensinpriser, men i många regioner är el betydligt billigare. Detta särskilt om man laddar under timmar då elpriser kan vara lägre.

Hemsolpaneler

De som har solpaneler för hemmet kan ytterligare minska eller till och med eliminera sina elkostnader för laddning.

Spara energi med elbil:

Skatteavdrag och incitament

Skatteavdrag

Det kan vara aktuellt med skatteavdrag på en elbil eller på elbilsladdning. Du kan spara pengar på den här typen av initiativ i din kommun och rent allmänt i Sverige.

Statliga och lokala incitament

Vissa kommuner erbjuder ytterligare skattelättnader, rabatter eller andra incitament för elbilsköpare. Så det är väl värt att ta kontakt med din kommun om detta.

Särskilda förmåner

Många regioner erbjuder elbilsförare ytterligare förmåner såsom reducerade vägtullar, tillgång till körfält för samåkning och gratis eller rabatterad parkering.

Minskade underhållskostnader

Färre rörliga delar

Elfordon har färre rörliga delar än fordon med förbränningsmotorer (ICE), vilket innebär mindre slitage. Du får kanske lägga lite på att ha en bra backkamera och uppdatera den men så är det ju med alla moderna bilar.

Inga oljebyten

Elbilar kräver inte regelbundna oljebyten vilket är en konsekvent kostnad för bensinfordon.

Regenerativ bromsning

Denna funktion i många elbilar minskar slitaget på bromsbeläggen och förlänger deras livslängd.

Livslängd och hållbarhet

Batterilivslängd

Medan tidiga elfordon fick kritik för batterilivslängden så har framsteg lett till mer hållbara och hållbara batterier. Detta är något vi även har sett med elmoped, mopedbilar på el och elskotrar.

Färre reparationer

Med färre delar som är känsliga för skador och slitage kan elbilar ofta köras längre med färre reparationer jämfört med ICE-fordon.

Lägre utsläppskostnader

I områden där fordon måste klara utsläppstester har elbilar en fördel eftersom de inte producerar några avgasutsläpp. Detta eliminerar behovet av utsläppstester och eventuella tillhörande reparationskostnader för att uppfylla standarderna.

Potentiella försäkringsbesparingar

Vissa försäkringsbolag erbjuder rabatter för elfordon, erkänner deras säkerhetsfunktioner och sannolikheten att de kan köras färre mil än sina bensinmotsvarigheter.

Avskrivningsförmåner

Även om elbilar historiskt sett hade högre avskrivningsnivåer än bensindrivna bilar så håller denna trend på att förändras. När infrastrukturen för elbilar förbättras och efterfrågan ökar så kan avskrivningstakten för nyare elbilsmodeller vara mer jämförbar med traditionella bilar. Detta särskilt när man tar hänsyn till skattelättnader och incitament.

elbil spara

Minskat koldioxidavtryck

Även om det inte är en direkt ekonomisk besparing så minskar elbilskörandet ens koldioxidavtryck. I takt med att mer el genereras från förnybara källor växer denna fördel. Detta kan leda till långsiktiga besparingar eftersom samhällen kan införa koldioxidskatter eller andra åtgärder som gör utsläppen av kol dyrare.

När du överväger en elbil är det viktigt att ta hänsyn till den totala ägandekostnaden, inklusive fordonets pris, tillgängliga incitament, laddningsinfrastruktur i ditt område och hur du tänker använda bilen. Med tiden upplever många användare att elfordon ger avsevärda besparingar.