5 myter om mountainbike cyklar

Är mountainbikes mest för män som vill cykla i professionella sammanhang? Det finns en rad myter om denna kraftfulla cykel som vi nu ska slå hål på. Faktum är att detta är ett av de bästa val av cykel som finns för så många olika behov. Det kommer du att förstå efter att ha tagit en titt på följande 5 myter om mountainbikes!

Myt 1 – Mountainbikes är endast för professionella idrottare och cyklister

En av de största missuppfattningarna om mountainbikes är att de bara är avsedda för professionella idrottare och cyklister. Om du tar en titt på 2023 års MBT-cyklar så inser du att det finns så många olika varianter. Många är gjorda för helt vanliga behov av roligare cykling i vardagen.

Även om det är sant att det finns avancerade, specialiserade mountainbikes som är designade för racing och professionell ridning så finns det även mountainbikes på ingångsnivå och mellannivå som är perfekta för nybörjare. Det här kan inte jämföras med professionella tvåhjulingar som cross som inte har samma bredd vad gäller användning.

Faktum är att många mountainbiketillverkare erbjuder ett brett utbud av cyklar designade för cyklister på alla nivåer. Så oavsett om du är nybörjare eller erfaren cyklist som tävlar så finns det en mountainbike som passar dina behov.

Myt 2 – Mountainbikes är för dyra

En annan vanlig myt om mountainbikes är att de är för dyra. Även om det är sant att high-end mountainbikes kan kosta mer än en elmoped så finns det också prisvärda alternativ. Dessutom är detta en så pass stadig cykel att den går att använda i andra hand. Då kan priset gå ner kraftigt med tanke på den kvalitet du får.

Många mountainbiketillverkare erbjuder instegscyklar som är prissatta riktigt lågt. Det gör dem tillgängliga för cyklister på en budget. Med detta sagt bör du vara medveten om att varje cykel som kallas för mountainbike inte är samma sak.

Det finns gott om barncyklar som ser kraftfulla ut men som är gjorda för att klara en timmes cykling innan de faller samman. Så kommer det inte att vara med en äkta mountainbike. Du får det du betalar för!

mountainbike parkerad
En mountainbike behöver inte alls vara farligt dyr!

Myt 3 – Mountainbikes är bara för cykling i terräng

Det stämmer förstås att mountainbikes är designade för terrängcykling. Men de kan också användas på trottoarer och andra underlag som vanliga vägar. Faktum är att många cyklister använder sina mountainbikes för pendling som främjar miljön såväl som roliga utflykter och fritidscykling på asfalterade ytor.

Mountainbikes är också designade med egenskaper som gör dem lämpliga för olika typer av terräng. Vissa cyklar har till exempel fjädringssystem som gör dem mer bekväma i ojämn terräng medan andra har bredare däck som ger bättre grepp på lösa eller hala underlag.

Det är inte samma sak att cykla på grusväg som att cykla på en smal stig som går över rötter och stenar. Det är viktigt att tänka på då du ska välja din cykel.

på stig
Det går bra att cykla i skogen med mountainbike men också på vanlig cykelväg!

Myt 4 – Det är farligt att cykla på mountainbike

Mountainbikecykling kan vara en utmanande och fysiskt krävande aktivitet. Det betyder dock inte att det är farligt att cykla på mountainbike. Liksom alla former av utomhusaktiviteter så finns det risker men dessa kan minimeras genom att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder.

Cyklister ska alltid bära hjälm och annan skyddsutrustning såsom knä- och armbågsskydd. Det är också viktigt att cykla i enlighet med din skicklighetsnivå och att vara alert och medveten om din omgivning.

Myt 5 – Mountainbikecykling är bara för män

Det här är en myt som har bitit sig fast även i Sverige där vi har kommit långt med jämställdhetsfrågor. Mountainbike har historiskt sett dominerats av män om vi ser på cykel-formen som en sport. Men det här håller på att förändras. Idag börjar fler och fler kvinnor cykla mountainbike professionellt och de välkomnas in i mountainbikegemenskapen.

Mountainbiketillverkare börjar också designa cyklar specifikt för kvinnor med funktioner som mindre ramstorlekar, kortare styre och damspecifika sadlar. Detta kan du se i utbudet på cykelbutiker online. Det finns herrmodeller såväl som klassiska modeller för dam där du slipper stången som går rakt från sadel till styre.