Elsparkcykel

Kör till jobbet, till träningen, en stund på helgen eller bara för att du vill känna farten i kroppen. En elsparkcykel är en investering på flera plan och det gäller att du väljer en riktigt bra modell. Det finns en massa olika märken och modeller. Här ska vi se på några av de allra bästa elsparkcyklarna och även gå igenom viktiga frågor du behöver ha svar på innan du köper.

Du kan vinna en Segway Ninebot elskoter! Det är bara att klicka här och följa instruktionerna. Lycka till!

De 3 bästa elsparkcyklarna

Det finns många fina elskotrar men om vi bara får välja tre blir det följande…

1. Xiaomi MI M365 elektrisk skoter

Världens bästa elsparkcykel är enligt många Xiaomi MI M365. Bättre än Xiaomi m365 pro! Och det fina är att denna elskoter har utsetts som den bästa flera år i rad. Vad är det som är så fantastiskt med en Xiaomi? En hel del!
Det här är en pigg, lättkörd och snygg elsparkcykel som passar vuxna såväl som ungdomar.

Det räcker att trycka på en knapp för att komma igång och sedan är det lätt att anpassa farten efter behov. När du vill stanna drar du nytta av dubbla bromssystem med skivbromsar som ger en mjuk och säker inbromsning.

Just säkerhet är ett ledord när vi talar om denna elsparkcykel. Du får ett framljus som räcker 6 meter framåt. Du har också en ständigt lysande baklykta som blinkar när du bromsar för att varna de som finns bakom dig.

 

Unika egenskaper:

 • Hopfällbar
 • 25 km/h (regler för över 20 gäller)
 • 30 km räckvidd
 • LED-ljus visar batteristatus
 • Dubbla bromssystem
 • Stark framlykta
 • Baklykta
 • Med ringklocka
 • Fungerar med app
 • Smart batteri

 

Plus

Snabb

Säker

Stadig

 

Minus

Snabbare än 20 km/h

 

Vad säger de som köpt denna elsparkcykel?

Den är lätt och behändig och jag använder den flitigt för att köra till jobbet såväl som till träningen.

Hasse N

Vi har faktiskt låtit sonen köra härhemma och det fungera bra. Verkligen ett bra köp!

Linn

Tycker att den klarar ojämnheter fint och så laddas den snabbt. Kan rekommendera dig som vill ha hög kvalitet och fräs.

Jonny Nilsen

 

Här är en video där du kan se denna elsparkskoter:

2. Ninebot by Segway KickScooter MAX G30D

Segway är också med i kampen om den bästa elskotern och de ligger mycket bra till med sin KickScooter MAX G30D. Det här är en elsparkcykel bäst i test av verkliga användare i flera olika länder. Kraften är ett av ledorden för denna modell.

Om du vill pendla till och från jobbet, träningen och annat är det här ett bra val. Den klarar av ojämnheter, grus såväl som lutning på upp till 20 procent. Däcken är utan slang och det är något som bidrar till den bekväma känslan du har då du står på denna elscooter.

Segways elskoter har smarta system för energiförbrukningen. Dessa bidrar till att batteriet håller längre.

Unika egenskaper:

 • Hopfällbar
 • 20 km/h
 • Slanglösa däck
 • Gelband mot punktering
 • Baklykta
 • Framlykta
 • Trumbroms fram
 • Elektronisk bakbroms
 • Energy Recovery System
 • Smart Battery Management
 • 6 timmars laddningstid

 

Plus

Stark

Stadig

Bekväm

 

Minus

Inte snabbast i stan

 

Vad säger de som har köpt denna elskoter?

Skotern är lätt och behändig. Jag kan fälla ihop på nolltid och det är superbra!

Anneli

Jag gillar att man kan låsa med mobilen och dessutom passar det mig bra att den inte kör ryckigt. Bra för min rygg.

Eva Karlsson

Segway elsparkcykel känns stadig och robust. Det här är inget som faller i bitar i första taget.

Manne

 

Du kan kika närmre på denna elsparkscykel från Segway här:

 

3. Denver SCO-85350

Den här elsparkcykeln finns i flera olika färger. Orange kan vara kul om du vill att din elskoter ska synas extra bra. Här får du komfort och snabb körning. Modellen är massiv och klarar av en personvikt på upp till 120 kg. Kan vara ett bra val för dig som är överviktig och behöver detta stöd för att kunna ta dig runt.

Det här är en elskoter som är mycket populär och som dessutom inte kostar skjortan. Du får hög kvalitet för pengarna. Med bekväm körning och viktiga säkerhetsdetaljer som lyktor fram och bak samt reflexer kan du känna dig trygg.

Om du är ute efter billiga elsparkcyklar inom detta segment har du hittat rätt. Modellen är lätt att hantera och den kan passa lika bra för vuxna som för ungdomar som vill susa fram lätt och smidigt.

 

Unika egenskaper:

 • Hopfällbar
 • 20 km/h
 • 18 km räckvidd
 • Klarar vikt upp till 120 kg
 • LED-belysning
 • Reflexer
 • Ringklocka

 

Plus

Smidig

Stadig

Prisvärd

 

Minus

Inte snabbast i stan!

 

Vad säger de som köpt Denver elsparkcykel?

Allting funkar som det ska. Kan rekommendera Denver!

Per

Den här elsparkcykeln är jag mycket nöjd. Snabb och lätt.

Hanna Ebersvärd

Hade egentligen velat ha en Segway men ångrar inte att jag köpte Denver. Mycket prisvärd!

Karl-Henrik P

 

Här kan du se en videorecension av denna elskoter:

 

Vilken elsparkcykel väljer Full Rulle?

Alla tre är härliga elsparkcyklar men för Full Rulle ska det vara full rulle och därför faller valet på Xiaomi MI M365 som är snabbast i stan. Dessutom är det här den elsparkskoter som har fått smeknamnet världens bästa och det är inte för inte.

Viktigt att veta vad som gäller på sparkcykel

Innan du köper en elsparkcykel är det viktigt att du vet vad som gäller för den. I Sverige klassas elskotrar med maxhastighet på 20 km/h som cyklar. Det betyder att du får använda skotern som en cykel.

Du får köra på cykelbana och även i bilkörfält när det saknas cykelbana. Om du ska köra på trottoaren eller på en gånggata är det viktigt att du håller dig till gånghastighet. Det betyder inte snabbare än cirka 6 km/h.

En elsparkcykel snabbare än 20 km/h

Om din elsparkcykel kör snabbare än 20 km i timmen, eller har en motor på mer än 250 W, är det andra regler som gäller. Här kan sparkcykeln klassas som moped klass II eller kanske klass I. Samtidigt är det viktigt att förstå att för att elsparkcykeln ska klassas som moped måste den leva upp till tekniska krav för bromsar.

Om sparkcykeln inte kan klassa som moped och inte heller klassas som cykel rör det sig om ett fordon som du inte får köra på allmän väg. Då kan du bara använda sparkcykeln på ett inhägnat område.

Kom också ihåg att en sparkcykel som klassas som moped inte kan köras av den som är under 15 år gammal. Det är viktigt att ha koll på dessa regler innan du köper!

elscooter

Guide – viktigt att tänka på när du vill köpa sparkcykel

Låt oss ta en titt på några av de allra viktigaste punkterna att beakta när du vill köpa elsparkcykel.

Snabbhet

Betänk hur snabbt du vill kunna köra men också flexibilitet. Om du vill kunna variera hastighet på ett enkelt sätt är det viktigt att elscootern är gjord för detta.

Stadighet

Det bör inte vingla och skaka bara för at du kör över lite grus. Om du ska köra mycket i stadsmiljö kan det också vara skönt med en modell som lätt klättrar upp och ner för trottoarer.

Hantering

Går det att vika ihop elsparkcykeln när du vill förvara den? Ta en titt på om den är lätt att bära och hur du kan låsa din elscooter.

Säkerhet

Det är mycket viktigt med säkerhet. Bromsarna ska ge dig mjuka övergångar och du bör också få lampor och reflexer så att du syns tydligt i mörkret.

Pris

Det elsparkcykel pris du får bör vara rimligt. Det ska passa din budget men så är det förstås också viktigt att du får valuta för pengarna. Välj en prisvärd modell!

Fatscooter är också en el scooter!

Vi måste också nämna fatscooter som är ett elfordon som har blivit mycket populärt under senare år. Det här är en typ av elscooter som har riktigt breda däck. Den har en design som liknar sparkcykel men är mycket större och kraftigare.

Dessutom är det viktigt att förstå att du kan köra snabbt med fatscooter. Det rör sig om 40 km/h och mer. Det betyder att det här är ett elfordon som ska registreras och som måste ha viss utrustning som ljus och ringklocka.

Dessutom ska du bära hjälm om du kör en electric scooter av detta slag. Du får förstås köra den på inhägnat område utan registrering eller AM-körkort. Det kanske kan fungera för vissa men de flesta behöver vara medvetna om reglerna för fatscooters för att göra på rätt sätt och få ut mesta möjliga av detta coola elfordon.

Här är en film där du kan se fatscooter-körning:

 

22 frågor och svar om elsparkcyklar

Låt oss ta en titt på några mycket vanliga frågor om sparkcyklar och svaren som kan hjälpa dig att hitta rätt!

 1. Vad kostar en elsparkcykel?

Det beror på modell. Du kan hitta en billig elsparkcykel för omkring tvåtusen kronor men du kan också köpa sparkcykeln på el för nära 10 000 kronor.

 1. Vad klassas elsparkcykel som?

Det beror på modell. Om du väljer en fatbike på el rör det sig om moped som du ska ha AM-körkort för, precis som med EU-mopeder. Om du inte kommer upp i mer än 20 km/h med en elektrisk sparkcykel är det friare.

 1. Vad är en elsparkcykel?

Det är en form av scooter som du står eller sitter på. Det här är ett elfordon för barn såväl som för vuxna. Men en sparkcykel för vuxen kan förstås komma upp i högre hastigheter än de som är till för barn och ungdomar. Det är inte samma sak som en elmoppe som fungerar precis som en moped fast med eldrift.

 1. Elsparkcykel hur startar man?

Det beror på modell. Det kan finnas en knapp för start eller så rör du med gasreglaget för att komma igång. Det gäller förstås att batteriet är laddat för att det här ska fungera.

 1. Vilken elsparkcykel är billigast?

Vill du ha god kvalitet är Xiaomi och Denver bra märken att satsa på för bra och billig elsparkcykel. Annars finns det förstås gott om off-brand varianter som inte alls behöver vara dåliga. Du kan finna modeller som inte kostar mer än 1000–2000 kronor.

 1. Hur många elsparkcyklar finns det i Stockholm?

Det finns tusentals elsparkcyklar i Stockholm. Uthyrningsföretagen står för flera hundra. Bara under 2019 fick omkring 80 stycken samlas in av Stockholms stad för att de felparkerats. Intressant nog var det bara 45 av dessa som löstes ut.

 1. Vad väger en elsparkcykel?

Det beror återigen på modell men omkring 20–50 kg är ganska vanligt. Tänk på att en tyngre el kickbike också kan innebära mer stabilitet.

 1. Hur många får plats på en elsparkcykel?

Så många som ställer sig på den! En sparkcykel på el är som regel gjord för en person. Men det brukar gå bra att stå två på den om den gemensamma personvikten inte överskrider det som elscootern är byggd för. Tänk också på att fler än en på en elsparkcykel kan vara ett lagbrott!

 1. Vem får köra sparkcykel?

Barn under 15 år kan köra en elscooter som inte överskrider 20 km/h i hastighet (klassas då som cykel) men då måste de bära hjälm. Om du vill köra en elsparkcykel som går snabbare än 20 km/h kan du inte köra var som helst och hur som helst. Då är det tal om mopedklass, du måste vara 15 år och det kan också bli nödvändigt med mopedkörkort.

 1. Vilken sparkcykel är billigast att hyra?

Om du ska hyra elscooter i Stockholm kan du förvänta dig i stort sett samma pris från de olika firmorna. Du får inget större val mellan olika modeller men du bör förstås ta en titt på hur underhållet sköts.

 1. Hur bra är det med elsparkcykel?

Det är hur bra som helst! En elektrisk sparkcykel kan du använda för utflykter såväl som då du ska till jobbet. Den är lätt att köra och lätt att parkera.

 1. Var får man åka elsparkcykel?

Du kan köra på cykelväg då den klassas som cykel och även på vägen. Tänk på att det finns särskilda regler för elsparkcyklar som går snabbare än 20 km/h i timmen och därmed inte klassas som cyklar. De måste registreras och ska också ha rätt utrustning för att få köras på allmänna vägar. Inhägnat område kan du alltid köra fritt på!

 1. Vilken elsparkcykel är bäst?

Det beror på vad du är ute efter. Ta en titt på el sparkcykel bäst i test och lägg märke till detaljerna. En del hyllar Xiaomi m365 pro till skyarna medan andra säger att du måste köpa en Denver scooter. För att hitta den bästa elscootern ska du tänka igenom dina behov, din budget och vilken typ av sparkcykel du helst vill ha.

Om du ska hyra är det många som menar att en Voi scooter är bäst. Men då ska du förstås köra i Stockholm. I andra städer kan det vara andra märken som gäller.

 1. Hur långt går en elsparkcykel?

Om du hyr elsparkcykel i Stockholm bör du komma omkring 2 mil med en laddning. Du kan komma längre med modeller som du köper. Det kan vara en fördel att köra en el-scooter som har en skärm som visar hur mycket batteri du har kvar. Då kan du planera din körning på ett bättre sätt.

 1. Vad är fördelen med en Xiaomi m365 pro?

En Xiaomi m365 pro har god batterikraft, den tål vatten, den går att vika ihop och har det som kallas för Kinetic Energy System vilket gör att du faktiskt laddar batteriet då du är ute och kör.

Här kan du se en recension av denna modell:

 

 1. Hur snabbt går en fatbike på el?

Du kan komma upp i 40 km/h med en elscooter fatbike. Det är bland annat detta som gör den till en galet cool elspark.

 1. Hur mycket kostar det att hyra Voi scooter i Stockholm?

Du får betala 10 kronor för att låsa upp elscootern. Sedan betalar du 1,5 kronor per minut. Tänk alltså igenom hur länge du behöver använda elscooter i Stockholm innan du låser upp! Du vill inte betala elsparkcykel hyra i onödan.

 1. Går det att lita på elscooter test?

Elscooter test är vägledande. Du måste komma ihåg att den som testar har egna åsikter som färgar omdömet. Fokusera mer på de detaljer som du kan läsa om en el-scooter. Basera ditt köp på dessa!

 1. Hur snabbt går en elscooter 2000w?

Den här typen av elscooter kan gå riktigt snabbt. Med en elscooter på 2000 W kan du ta dig upp i hastigheter på 55 km/h!

 1. Kan jag hyra elsparkcykel i Malmö?

Ja, du kan hyra Tier scooter både i Malmö och i Lund. Priserna är samma som i Stockholm och det hela fungerar på samma sätt. Se bara till att du har koll på elsparkcykel regler så att du till exempel parkerar på rätt plats.

 1. Hur gammal ska jag vara för att köra Voi sparkcykel?

Om du vill köra Tier scooter som du hyr måste du vara 18. Samma för Voi scooter i Stockholm!

 1. Går det att hyra elsparkcykel i Göteborg?

Ja, även Göteborgs gator kryllar av de coola elsparkcyklar som du kan hyra.

16 fakta om elsparkcyklar

Här är några intressanta fakta om elsparkcyklar som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Elsparkcyklar och felparkering

Det är lätt hänt att folk som hyr Voi i Stockholm parkerar fel. Det är faktiskt ett bekymmer för Stockholms stad som måste plocka upp sparkcyklarna. Men det är inte du som hyr en sparkcykel på el som straffas för felparkering. Det är bolaget som hyr ut den.

 1. Första dödsfallet i England

Det sägs att den allra första som dött i en olycka med e-scooter i England är Emily Hartridge. Hon var TV-kändis i England. Detta hände år 2019 och fick stor uppmärksamhet. Emily krockade med en lastbil.

 1. När barn kör elsparkcykel

Det finns elsparkcyklar för barn men dessa är inte ofarliga. Om du ska låta ett barn under 15 år köra på el-scooter är det viktigt att den inte kan köras snabbare än 20 km/h samt att barnet har hjälm på sig.

 1. Vanliga olyckor

Du kanske har läst om folk som ramlat då elsparkcykeln plötsligt lade av. Det här är inte lika vanligt som att ramla då sparkcykeln på el inte riktigt klarar av en kantsten eller kanten på trottoaren.

 1. Med eller utan sadel

Du måste inte stå upp på en el-scooter. Du kan välja en modell med sadel. Det finns även elscooter fatbike med sadel som du sitter på. Det går förstås att växla mellan att sitta och stå då en elskoter har sadel.

 1. Samma regler som för cykel

Trots att detta elfordon påminner mer om en moped är det reglerna för cykel som gäller för det. Detta oavsett om du kör en Voi sparkcykel som du hyr eller om du köper en egen ninebot es1 från Segway.

 1. Köra med app

Det är inte bara de som hyr ut elsparkcyklar som drar nytta av att kunna kontrollera elsparkcykeln med en app. När du ska köpa en scooter ska du tänka på detta. Om du kan låsa och låsa upp cykeln med en app kan det vara mycket smidigt. Säkerheten ökar också på detta vis.

el scooter

 1. Kan passa med cykelvagn

Du kanske inte har tänkt på detta men det går faktiskt att köra elsparkcykel med släp. Du kan till exempel koppla en cykelvagn till sparkcykeln. Det här kan vara en mycket bra lösning när du inte vill köpa cykel eller kanske inte ens kan cykla.

 1. Sparkcykeln kan ersätta bilen

Om vi ska tro på Voi så ersätts var fjärde bilresa med elsparkcykeln. Det kan vara väldigt bra för miljön.

 1. Voi är störst i Stockholm

Det finns fler bolag som försöker ta sig in på elsparkcykelmarknaden i Stockholm men Voi Technology var först och anses också vara störst inom segmentet uthyrning av elsparkcykel i huvudstaden.

 1. Hur långt kommer du?

Många fokusera på hur långt man kommer med en laddning men en minst lika viktig fråga är hur långt du kommer totalt sett med batteriet. Detta talar ju om hur snart du kan tänkas behöva köpa nytt batteri till elsparkcykeln.

 1. Liten men stabil

Låt dig inte luras av det sköra intrycket. Det är klart att Fatbike på el ser massiv ut och att en vanlig el scooter verkar tunn bredvid denna. Men faktum är att även mindre electric scooter kan vara robust i sin form.

 1. Inte alltid bäst för miljön

Om en el kickbike ersätter en bil kan det vara bra för miljön, men det finns tillfällen då det är precis tvärtom. Det visar sig nämligen att folk gärna tar sin elsparkcykel istället för att gå, cykla på vanlig cykel eller åka buss eller tåg. Då är det inte lika självklart att det här är det miljövänliga alternativet.

Här är en video om hur miljövänliga elektriska sparkcyklar kan anses vara:

 1. Faran med sparkcyklar på trottoaren

Det som kan vara så farligt med elsparkcyklar som ligger slängda på trottoaren är att folk kan missa att dessa ligger här och snubbla. Andra som kommer på el scooter kan också skada sig på detta vis.

 1. Hur mycket koldioxid?

Det finns studier som visar att en vanlig elskoter genererar omkring 200 gram koldioxid per 1,5 km.

16. Elsparkcyklar i filmens värld

Elsparkcykeln syns givetvis i filmens värld. Här är ett skämt där elsparkcykeln används som skräckelement: