Barncykel? Köp inte en barncykel förrän du läser detta!

När är det dags för cykel till barnet? Om tankarna om barncykel finns där är det hög tid! Det gäller dock att skaffa rätt cykel och det finns en hel del att välja på. Saker som ålder och hur cykeln ska användas får betydelse.

Vi ska se närmre på 3 mycket populära barncyklar som är trygga val för de allra flesta. Vi ska också ta en titt på springcykel bäst i test och sedan gå in lite djupare på vad du bör tänka på när du väljer. 

Om du inte har tålamod att läsa igenom hela guiden ska du veta att Impulse serien erbjuder mycket bra cyklar för barn. En rosa Impulse Retro är ett bra val såväl som en Volare Cross barncykel.

[wptb id=497]

De 3 bästa barncyklarna

Den bästa barncykel du kan få tag i är den som ditt barn kan använda som ett barn gör. Det betyder att den ska hålla hög kvalitet och vara stabil. Det är heller inte så dumt om barnet kan växa med cykeln så att du inte behöver köpa ny på en gång.

Förhoppningsvis kan du låta ett syskon ta över cykeln då den blir för liten. Eller så säljer du den för ett rimligt pris.

Här är 3 barncyklar som lever upp till dessa krav och mer!

4.5/5

1. Frog 52

4,9 av 5 stjärnor på Readysetpedal.com

4 av 5 stjärnor från Road.cc

Frog cyklarna är fina att se på och härliga att cykla på. Dessutom är de otroligt prisvärda. Det här är en barncykel för barnet som redan kan cykla. Den ger ett fint stöd för den fortsatta utvecklingen på cykeln och är mycket stadig.

Ett barn som kan cykla kommer att älska att få lära sig jobba med växlar. Det blir lättare uppför och det går att få upp farten med högre växel på plan mark. Bromsarna finns både på fram- och bakhjul. Barnet bromsar med händerna och det går att anpassa bromshandtagen till barnets handstorlek.

Sadel har snabbkoppling och det är smidigt. Det betyder nämligen att du utan verktyg kan ställa in rätt höjd. Den här cykeln har det som gör det roligt för barnet att cykla och för föräldrar att känna sig trygga.

Unika egenskaper

 • För 5–7 år
 • Lätt vikt, 8,5 kg
 • Stabil konstruktion
 • Shimanoväxlar
 • Justerbara bromshandtag
 • Snabbkopplad sadel
 • Upprätt sittställning
 • Roterande kedjeskydd
 • Lättrullade däck
 • Reflexer
 • Ringklocka
 • Stänkskärmar

Vad säger de som har köpt den här cykeln?

Min dotter älskar sin cykel. Det här är hennes andra Frog och det var lätt att gå från 16 till 20 tum.

Allison J

En fantastisk cykel för unga cyklister! Min dotter håller takt med mig när jag springer. Fin kvalitet och helt klart ett av våra bättre köp.

Anonym

Lever upp till förväntningarna och är enkel att montera.

Jan Olof

I den här videon kan du se hur Frog cyklar är utvecklade för barn med hjälp av vetenskap:

Ett gott alternativ till den här cykeln kan vara en Impulse barncykel se här!

4.5/5

2. Scott Scale

4,5 av 5 stjärnor på Mtbr.com

4,5 av 5 stjärnor på Productreview.com.au

Här har vi ytterligare ett märke som är känt för riktigt bra barncyklar. Om det ska vara en cool barncykel ska det vara en Scott Scale! Cykeln är i grund och botten en mountainbike för barn. Den kan vara en perfekt start för barnet som vill komma igång på allvar med cykling.

När det ska cyklas på stigar och vägar där det kan vara gott om hål och gupp är det extra viktigt med god stötdämpning. Det här är en barncykel som har en dämpad framgaffel och det ger barnet bättre kontroll när det blir guppigt.

De 7 växlarna sitter baktill och det är också bra för nya cyklister. Det blir lättare att lära sig hur man cyklar med växlar och dessutom går det lättare uppför.

Unika egenskaper

 • Dämpad framgaffel
 • 7 växlar
 • Färdigmonterat stöd
 • Shimano växlar
 • Lätt vikt

Vad säger de som har köpt denna barncykel?

Det här är en äkta mountainbike för barn! Min femåriga dotter älskar den och det gör också hennes sjuåriga bror. Bra grepp på löst underlag och mycket fina bromsar.

Nathan

Om du vill att ditt barn ska utveckla kärlek för off rode cykling är utan att betala dyra pengar för det är detta rätt val.

Steve

Lätt och snabb, en fantastisk racermaskin! Det är bara att rikta mot toppen av kullen och trampa på.

Ryan

Den ger god stabilitet och klarar svängar fint även i högre hastighet. Välbyggd och hög kvalitet.

Barnes

Här är en video där du kan se lite närmre på Scott Scale barncykeln:

Du kan ta en titt på denna barncykel här!

5/5

3. Volare Excellent barncykel

5 av 5 stjärnor på Amazon!

Ta en titt på denna och tänk dig en cykeltur tillsammans. Den rosa färgen är härlig och en stabil konstruktion känns trygg när barnet ska utveckla sina cykelfärdigheter. Det här är en barncykel bäst i test av verkliga användare som ger tummen upp.

Det här är ditt främsta val om du är ute efter en cykel med fotbroms. Många barn tycker att det känns säkrare att bromsa med foten. Det finns även broms för handen så att barnet kan öva på att bromsa på detta sätt.

Med pakethållare både framtill och baktill är det enkelt att få med sig saker. Det här är en cykel som passar perfekt för barn som vill cykla till skolan. Den är otroligt fin att se på och ger en stabil och säker cykelupplevelse.

Unika egenskaper

 • Justerbar sadel 68–82 cm
 • För åldrar 6–8 år
 • Härlig retrodesign
 • Justerbart styre

Vad säger de som har köpt cykeln?

Om jag kunde få samma för min storlek vore det helt fantastisk. Finaste barncykeln jag sett.

Barbro

Vi är jättenöjda med cykeln och gillar fotbromsen.

Jesper

Det här är verkligen en stabil cykel för barn. Kan rekommenderas.

Pernilla

Ett gott alternativ till Volare är Impulse och du kan läsa mer och se pris på den barncykeln här!

Här kan du kika på denna cykel:

Springcykeln är bäst för det lilla barnet!

Den första cykeln kan vara en springcykel som är utan pedaler. Att hitta balansen på en springcykel i tidig ålder kan vara bra på flera sätt. En sak är säker, det blir lättare att cykla på en vanlig cykel senare.

Om du är ute efter den bästa springcykeln ska du ta en titt på Stigas springcykel som är svenskt kvalitet när den är som bäst!

5/5

Cannondale Trail Balance springcykel

5 av 5 stjärnor på Rei.com

Ta med denna springcykel då det ska promeneras. Med en Cannondale Trail Balance är det kul att öva upp balansen. Det här är en av de coolaste springcyklarna som finns. Den är stabil och enkel att använda.

Däcken är släta och de rullar på fint. Sadeln är anpassad för barnet för en bekväm sits. Det går dessutom att höja sadeln och därmed kan du börja med det lilla barnet och höja efterhand. Det här en mycket bra barncykel för 2 år men kan i vissa fall till och med börja användas tidigare.

Unika egenskaper

 • Ram av aluminium
 • Lätt vikt
 • Släta däck
 • Upprätt styre
 • Bekväma handtag
 • Bekväm sadel
 • Höjbar sadel

Vad säger de som har köpt denna springcykel?

Jag köpte cykeln till min sons andra födelsedag och det var en hit. Det här är en solid balanscykel med slitstarka däck. Fungerar mycket bra på grus. Min son har utvecklat fantastisk balans!

Nicole

Vi är jättenöjda med balanscykeln. Den används flitigt!

Benny

Här kan du kika lite närmre på denna springcykel:

Vilken barncykel väljer Full Rulle?

Det blir en Impulse barncykel för Fullrule, se den här! Alla barncyklarna nämnda ovan är bra val. Men om det bara får bli en cykel så blir det en Volare då det är ett märke som har fått många fina användarrecensioner och som erbjuder god kvalitet till vettiga priser.

Om det är ett barn som ännu inte riktigt har nått åldern för seriöst cyklande är springcykeln det första valet. Då är STIGA springcykel ett säkert val.

Snabbguide – Hur väljer du rätt barncykel

En barncykel bäst i test kanske har fina egenskaper men det gäller att välja en modell som bäst motsvarar dina krav. Och för att komma underfund med dessa krav finns det vissa huvudpunkter som du ska tänka på.

Storlek på cykel till barn

Hur stor cykel ska barnet ha? Det är ganska vanligt att man pratar om åldrar och tum. Till exempel att en cykel på 20 tum passar för barn 7–9 år. Det här är dock en uppskattning och egentligen är det bättre att se på barnets längd för att skaffa rätt storlek på barncykel.

Om vi börjar med att se på åldrar är följande rekommendationerna som du kan gå på:

3 år – De allra minsta cyklisterna kan cykla på barncykel med 12 tum däck.

3–5 år – För barn i dessa åldrar kan det passa bra med barncykel 14 tum.

5–8 år – Den här åldersgruppen rekommenderas barncykel 16 tum.

7–9 år – När barnen går på mellanstadiet är det dags för 20 tum cykel.

9–12 år – En barncykel 24 tum passar bra för denna åldersgrupp.

13 år och upp – Från 13 år kan det fungera fint med en 26 tum cykel.

 

Låt oss också ta en titt på rekommendationerna i enlighet med längd. Kan vara bra om ditt barn är lite längre än genomsnittet eller tvärtom.

90–105 cm

Cykel 12 tum

100–110 cm

Cykel 14 tum

100–120 cm

Cykel 16 tum

115–140 cm

Cykel 20 tum

130–150 cm

24 tum cykel

140–160 cm

26 tum cykel

150-cm

26–28 tum cykel

 

Om du går efter dessa storleksindikationer bör det bli rätt. Kom ihåg att bra barncyklar går att justera. När ett barn ska lära sig att cykla är det klokt att inte överdriva. Det är viktigt att barnet når marken med fötterna. Även om du inser att barnet snart kommer att växa ur en barncykel 12 tum kan denna storlek vara det som gör att det går fort att hitta balansen och cykla säkert.

Kvalitet och säkerhet

Kvalitet och säkerhet går inte sällan hand i hand. Förutom att välja en vettig storlek på cykel till barn bör du se på stadigheten. Hur klarar cykeln gupp eller terräng? Har den stötdämpning? Se också på bromsar. Även om en barncykel inte behöver samma bromskraft som en vuxencykel är det bra att veta att den fungerar som tänkt.

20 frågor och svar om barncyklar

Låt oss ta en titt på vanliga frågor om att köpa barncykel. Svaren kan vara en hjälp för dig som är på jakt efter bästa cykeln till ditt barn.

 1. Barncykel hur många tum?

Här har vi den vanligaste frågan. Full Rulle hänvisar till tabellen här ovan för att hitta rätt storlek på cykel till barn.

 1. Hur mäter man barncykel?

För att komma fram till rätt storlek ser du på tum-angivelsen. Den visar storleken på däcken. Sedan kan du för det mesta justera sadeln för att låta barnet kommer närmre eller längre bort från marken.

 1. Vilken barncykel är bäst?

Det finns flera bra märken som är duktiga på barncyklar. Det handlar lite om vilken typ du vill ha. Men om du tar en titt på de rekommenderade tre cyklarna här ovan kommer du att se hur riktigt bra barncyklar ska vara byggda.

 1. Vad är det bästa med en barncykel?

Att barnet på ett säkert och tryggt sätt kan röra på sig. Det behöver inte handla om att cykla till skolan. Att får cykla loss i parken någon gång per vecka är likvärdigt med andra sportaktiviteter på fritiden. Dessutom kan barncykeln bli en rolig aktivitet tillsammans med vuxna. Springcykeln kan ju komma med på promenader och så kan barn och vuxna ge sig ut och cykla på spår tillsammans.

 1. Vad är skillnaden mellan en barncykel och en BMX-cykel?

En barncykel är alltid gjord för ett barn. Men en BMX cykel kan se liten ut trots att den är till för vuxna. Det finns ju BMX-cyklar som är gjorda för vuxna som vill köra tricks. Om du vill ha BMX för barn ska du kontrollera att cykeln du ser på verkligen är till för barnets ålder och nivå på cykling.

 1. Köpa begagnad barncykel vad ska man uppmärksamma?

Kontrollera bromsar, se över kedja och givetvis också att den som säljer cykeln är ägaren av den! Om det finns växlar ska du också se att dessa fungerar som de ska. Om det är en gammal cykel får du vara redo på att du kanske måste ge den lite service för att det sak bli roligt för barnet att cykla på den.

 1. Hur lär man ett barn att använda en barncykel?

Det går bra att börja med stödhjul men många menar att det här är onödigt. Bättre att plocka bort dessa och visa barnet hur man sparkar sig fram med cykeln utan att trampa på den. När barnet finner balansen utan tramporna är det dags att börja använda dessa.

Den här metoden är den som rekommenderas eftersom barnet på detta vis snabbare hittar balansen. Samtidigt behöver du som vuxen inte hålla på och springa efter och hålla i pakethållaren!

 1. Vilken barncykel ska jag köpa till mitt barn?

Om det ska köras mest på asfalt och vanlig väg går det bra med en helt vanlig barncykel. Om du vill att barnet ska kunna köra på stigar och i skogen är det en barncykel som byggts mer som en mountainbike som gäller. Välj en barncykel bäst i test av verkliga användare, läs recensionerna!

 1. Var kan jag köpa barncykel?

Du kan köpa en barncykel i sportbutiker såväl som i leksaksaffärer. Enklast är att beställa online. Då kan du även hitta billiga barncyklar från välkända märken.

Några bra butiker online är:

Cykloteket – Har ett stort sortiment och ger god service.

Jollyroom – Leksaker för barn och även fina cyklar, besök här!

Stålhästen – Klassiska cyklar för barn, besök här!

 1. Barncykel vilken ålder kan man börja?

Om barnet kan gå och är lagom stadig kan du sätta igång med balanscykel. Gör du detta behövs det inga stödhjul när det blir dags för cykel på 12 tum.

 1. Hur många tum är barncykelns hjul på?

Skalan kan sträcka sig från 10 till 26 tum. Det är dock ganska vanligt med 16 tum cykel eller barncykel på 20 tum. När du ser på en modell som du tycker om kan du alltid ta reda på om den finns i större eller mindre modell för att passa ditt barn perfekt.

 1. Kan jag måla om barncykel?

Det är inte särskilt svårt. Du kan använda sprayfärg eller pensel. Se bara till att använda rätt typ av färg och att bära skyddsutrustning. Om du tar över en begagnad barncykel som börjat rosta kan det här vara en lösning.

 1. Vad utmärker en barncykel?

Den är i rätt storlek för barnet och gjord för att vara säker och trygg att cykla på. Dessutom har den viktiga detaljer som bromsar som är enkla att använda, reflexer och givetvis en ringklocka!

 1. När köpa barncykel?

Du behöver inte vänta på att barnet ska be om en barn cykel. Ju snabbare ni kommer igång, ju snabbare blir barnet en trygg cyklist. Särskilt om du är med och visar var det är säkert att cykla och att hjälmen ska på.

 1. När ska vi köpa ny barncykel?

När barnet har vuxit ur den första eller är redo för pedaler. Om ni började med 12 tum cykel är det inte nödvändigtvis så att ni måste ta nästa steg till 14 tum. Det är ganska vanligt att hoppa direkt till barncykel 16 tum eller 20 tum.

 1. Hur vet jag när det blir cykel rea?

Bar cykelbutiker och leksaksaffärer online kan ta din email och skicka meddelanden när de erbjuder cyklar rea. Lokalt kan du hålla utkik i annonser efter kommande cykel rea i sportbutiker och cykelbutiker.

 1. Vilken cykel tycker barn om?

En cykel barn tycker om är den som är kul att cykla på samtidigt som den har en fin design och färg som känns rätt för barnet. Vissa barn tycker att det känns bäst med trampbroms. De flesta barn tycker att det är roligt att cykla med växlar.

 1. Är en barncykel på 10 tum för liten?

Det beror på vem som ska cykla på den. Ta en titt i tabellen här ovan och se vad som skulle kunna passa barnet allra bäst.

 1. Kan man börja med cykel vid 5 år?

Det är aldrig för sent att börja cykla! Vid fem år är det dock bra att cykla i vuxens sällskap.

 1. Är barncyklar med handbroms farliga?

Inte om barnen som cyklar på dem lär sig hur man bromsar med handbroms och hur man uppför sig på en cykel.

20 myter och fakta om barn och cyklar

Du har säker hört saker som att man måste lära barn hur man cyklar och liknande. Det här är myter som inte alltid stämmer. Låt oss se lite närmre på några myter och fakta…

 1. Barn måste läras cykla

Det här är en myt. Barn lär sig snabbt på egen hand att cykla. Du behöver verkligen inte flåsa vid barnets sida och skrika när du släpper taget. Faktum är att barnet kan lära sig snabbare om det får hitta balansen utan att du skjuter på.

 1. Barn som använt springcykel lär sig snabbare

Det här är sant. Det beror på att barnet som använt balanscykel redan har hittat balansen. Att gå från detta till att cykla med pedalerna är inte särskilt komplicerat och då går det snabbt.

 1. Billiga cyklar till barn är skräp

Det händer att det här stämmer. Om du ska köpa barncykel bör priset inte vara det som leder till ditt beslut.

 1. Barnet kommer att cykla mer om cykeln är cool

När ett barn ska lära sig cykla går fokus snabbt från hur cykeln ser ut till hur den upplevs. Det är alltså mycket viktigare att skaffa en lättviktig men stabil barncykel som barnet kommer att trivas med. Då kommer han eller hon att cykla mer!

 1. Det är bäst att köpa cykel på cykelverkstan

Det här är både myt och sant. Det är bra att köpa cykel på cykelverkstad eftersom du då får både råd och stöd som kan hjälpa dig. Men det är inte alltid bättre att köpa på verkstaden för de har inte alltid de bästa barncyklarna.

 1. Fotbromsar är säkrare än handbromsar

På många håll i Europa finns det inte ens fotbromsar på barncyklarna. I USA leds man av uppfattningen att barn inte förstår lika väl hur man bromsar med händerna. I och med att barn där inte får öva att bromsa med händerna på samma sätt som barn i Europa gör är de också sämre på detta.

Faktum är att fotbromsar kan ställa till det när ett barn ska lära sig cykla. Eftersom det i början kan vara lite snurrigt och barnet plötsligt kan börja trycka åt motsatt håll kan det bli farligt. Detta leder ju till att cykeln genast stannar och då kan ungen flyga av.

Det finns de som menar att barnet kan lära sig snabbare att cykla om det inte finns fotbroms. Så en barncykel på 16 tum utan fotbroms kan faktiskt vara det bästa valet!

 1. Barnet står upp och cyklar för att få upp farten

När barn står upp för att cykla beror det antingen på att cykeln är för liten eller att den inte har en god passform. Barnet kan förstås stå upp och cykla för att det är kul men det är något annat. När en cykel har en usel design leder det till att barnet får svårt att sitta och cykla på den. Det kan alltså vara dags för en större storlek eller för en bättre barncykel.

 1. Det behövs ingen hjälm här hemma på gatan

Barn under 15 år ska använda hjälm när de är ute och cyklar. Detta gäller också inhägnat område och för ett barn som blir skjutsat på cykel. Faktum är att många olyckor sker på uppfarten, parkeringen eller vanlig cykelväg. Då är det skönt att det sitter en hjälm på huvudsaken.

Här testar TV4 hjälmar:

 1. Det fungerar lika bra med hockey-hjälmen

Det är bara cykelhjälmar som är gjorda för det fall som en cykelolycka kan innebära. Andra hjälmar är heller inte till för det vridmoment som kan uppstå om ett barn trillar av cykeln. Välj alltså en cykelhjälm till barnet.

 1. Det är bra med en cykel som barnet växer i

Undvik att köpa en för stor cykel. Om barnet ännu inte är redo för barncykel 20 tum är det bättre att satsa på en 16 tum cykel. En för stor cykel kan leda till olyckor då den är svårare att hantera. Barnet bör kunna sitta på sadeln och nå ner till marken med fötterna.

 1. Det är säkrare för barnet att cykla mot trafiken

Det här är verkligen inte att rekommendera. Det är obehagligt för förare när det dyker upp en cyklist i motsatt riktning. Lär ditt barn trafikvett och hur man cyklar på cykelvägar.

 1. Barn bör inte signalera med händerna

Det sägs att barn inte ska visa med händerna när de vill svänga för att det kan leda till att balansen mists. Men det ska sägas att just handsignaler är väldigt bra i trafiken. De hjälper bilister att förstå vad cyklisten sysslar med och planerar. Med andra ord är det verkligen bara bra att lära barn hur man med händerna kan visa att man vill svänga och mer.

 1. Med reflexer är det säkert för barnet att cykla på natten

Barn bör inte vara ute och cykla på kvällar och nätter. Det här kräver mer än reflexer. Låt inte ditt barn vara ute och cykla när det är mörkt!

 1. Barn behöver inte lära sig några regler

Som barn är cykeln bara en kul sak men det här är en farlig inställning. Det är roligt att cykla men regler är viktiga. Du bör absolut lära dina barn regler för säkerhet och igenom dessa då och då. Här är de främsta punkterna:

 • Hjälmen ska sitta på
 • Cykla på höger sida om du cyklar på väg med trafik
 • Använd handsignaler
 • Lyd trafikljus
 1. Breda däck för bättre balans

Breda däck kan bidra med bättre balans. Bredare däck rullar inte så fort och det kan också kännas bra när det är en barn cykel.

 1. Inte bra med rak framgaffel

Undvik en rak framgaffel för den kan göra barncykeln vinglig och svår att balansera på. Det är bra om framgaffeln är aningen böjd framåt. Det ger god stabilitet.

Leave a Comment