Hoverboard – Sväva fram på en hoverboard

Det ser så spännande ut och det kan kittla i magen då du kommer igång med din hoverbräda. Men det gäller att du väljer rätt för att det ska fortsätta att flyta på smidigt. Det här är en leksak som passar så bra för så många. Den går att leka med utomhus såväl som inomhus.

Innan du läser vidare så ska du notera att leksaken räknas som en cykel, därmed så är det hjälmtvång på hoverboard!

 

 

Så åker du hoverboard

Vi skulle kunna säga att en hoverboard är som en förenklad segway. Styrtekniken är i stort sett den samma. Du ställer dig på brädan som har två platser avsedda för dina fötter. När brädan är påslagen och laddad så kommer den att röra sig framåt då du lutar dig framåt.

Stanna – När du vill stanna så lutar du dig bakåt.

Backa – För att köra bakåt så fortsätter du att luta dig bakåt.

Svänga – Luta axeln åt det håll som du vill svänga.

För att köra på ett säkert sätt så ska du öva på en säker plats. Börja på en plan plats där du kan köra bakåt och sedan framåt utan oro för att det kan dyka upp en bil eller kanske cyklist. En tom parkering kan vara en bra start.

En hoverboard kan gå i olika hastighet men det kommer aldrig att gå så snabbt från start att du inte kan manövrera på ett bra sätt. När du har kört ett tag så kan du börja uppleva symbios med din bräda. Du rör dig smidigt och vet precis hur mycket du ska luta för att det ska gå åt rätt håll.

Rent praktiskt så kan det vara bra att veta att det krävs ett väldigt litet lut för att brädan ska röra sig i den riktning som du vill ha. Andra som finns omkring dig kommer inte ens se att du faktiskt lutar dig åt ett visst håll.

Faran med litiumbatterier

För cirka tre år sedan så kom det flera nyheter om hoverboards som exploderade. Det här hände under laddning såväl som under körning. Experter förklarade att det här berodde på litiumbatterier som inte höll hög kvalitet. De sade då att du inte riskerar en hoverboard-explosion om du köper ett känt märke.

Men det visade sig ganska snart att även kända märken råkade ut för den här typen av olyckor. Det här är otroligt viktigt att vara medveten om. För det första så ska du köpa en hoverboard från en butik som det går att lita på. Välj en svensk butik online eller en leksaksaffär som finns nära dig.

Nyare modeller från kända märken ska ha batterier som inte riskerar att explodera. Undvik billiga märken från Asien som du kan få tag på online.

Här är några saker som du ska tänka på vad gäller batterisäkerhet:

  • Ladda inte för länge!
    Till skillnad från smartphones så har hoverboard sällan en spärr som gör att batteriet slutar att laddas aktivt då det är fullt. Om du fortsätter att ladda så finns det alltså risk för överhettning och för en explosion.
  • Tricksa inte med din hoverboard

En hoverboard som inte är gjord för tricks ska inte tricksas med! Om du slår i den på sätt som kan skada batteriet så ökar risken för att det börjar brinna. Du ska köra på plan mark. Försök inte köra i trappor så som du kan göra med en Segway.

  • Välj ett seriöst märke
    Ett känt märke värnar om sitt rykte. De kommer att hjälpa dig om det skulle visa sig att din hoverbräda har någon typ av fel. Dessutom så kommer de att ge dig en produkt med ett batteri som är utformat på ett säkert sätt.

 

 

12 frågor och svar om hoverboard

Det finns många frågor om hoverboard som kan bli relevanta då ett barn ber om denna i present. Här är några av de vanligaste som du bör ta en titt på innan du beställer hoverbrädan till dig själv eller till ett barn.

  1. Finns det åldersgräns på hoverboard?

Nej, men en rekommenderad yngsta ålder är 14 år. Det är bra om barnet har blivit lite äldre inte bara av motoriska skäl. Det krävs lite mer ansvarstänkande för att köra säkert med hoverboard omkring trafik.

  1. Var får man köra med hoverbräda?

Det går bra att köra där cykel får cyklas. Det betyder alltså att du kan hålla dig på en cykelbana då den finns. Trottoaren är inte att rekommendera. Det kan vara farligt att köra bland folk som är ute och går. Om det är mörkt så ska du ha reflexer och lampa precis som du har på en cykel.

  1. Vilka hoverboards kommer inte att explodera?

Hoverboards från kända märken som används på rätt sätt bör inte explodera men det finns inga garantier.

  1. Vad kostar en hoverboard?

Du kan räkna med att få lägga ut omkring en tusenlapp och upp för en bra hoverboard. Ju mer du betalar desto starkare och finessrikare hoverbräda får du.

  1. Hur snabbt går en hoverboard?

Det här beror på modell men du kan räkna med upp till 15 km/h när du får upp farten.

  1. Hur långt kommer jag med min hoverbräda?

När den är laddad så ska du kunna ta dig omkring 25-30 km med den. Det här kan räcka bra för ärenden i närheten men är alltså inte till för längre utflykter utan möjlighet till ny laddning.

  1. Hur laddar jag min hoverboard?

Den ska komma med en laddare som du kopplar till ett vägguttag. Lägg märke till när brädan är laddad och koppla då bort den från kontaktuttaget.

  1. Är hoverbrädor farliga?

Det kan vara farligt att köra hoverbräda. Detta särskilt om den som kör inte är medveten om riskerna och inte använder hjälm och andra viktiga skydd som knäskydd. Kör du brädan på fel sätt så tar du en onödig risk. Barn ska också få instruktioner om hur brädan fungerar och att den inte är till för lek i trappor eller som knuff-fordon för andra prylar på hjul.

  1. Får man ta med sig hoverbrädor på flygplan?

Du bör packa din hoverbräda i bagaget som checkas in. Det finns risk för att den nekas som handbagage då den kan vara för stor för att rymmas i utrymmet ovanför ditt säte. Kontakta flygbolaget som du ska flyga med för att se vad som gäller. Räkna inte med att kunna köra hoverboard på flygplatsen då du mellanlandar!

  1. Vad är en hoverboard bra för?

Hoverbrädan är en leksak, ett nöje. Den är inte tänkt som effektivt transportmedel som en elmoped, elcykel eller till och med elskoter.

  1. Får man köra hoverbräda i alla länder?

Du får köra men frågan är var. Ta reda på om du får köra på allmän plats i det land som du ska åka till. Om det finns regler som gör gällande att du bara får köra på inhägnad plats så kan det vara bäst att lämna brädan hemma.

  1. Kan en hoverbräda hantera vatten?

Hoverbrädorna är gjorda för att klara lite vatten. Om det börjar regna när du kör så ska det inte vara något problem. Men kör inte i pölar och rengör inte i badkar eller med en vattenslang!

 

9 fakta om hoverboards

Det finns en massa spännande saker att säga om hoverboards. Bara det att det egentligen handlar om en bräda som ska sväva fram är ju något att tänka på. Idag kör vi på två hjul, men framtidens hoverbrädor kanske kommer att kallas för svävare som trycks upp från marken med luft. Här är några intressanta fakta om denna uppfinning:

  1. I filmerna tillbaka till framtiden så såg vi karaktären Marty McFly sväva fram på en hoverbräda. Det var långt innan de blev alla ungarna största önskning till födelsedagen.
  2. Det gick rykten om att det redan på 1990-talet fanns hoverbrädor som inte kom ut på marknaden för att de ansågs vara för farliga för barn.
  3. År 2015 så hamnade Cătălin Alexandru Duru från Kanada i Guiness Rekordbok. Han byggde en egen svävare och körde 275,9 meter över en sjö. Ibland tog han sig upp till 5 meters höjd över vattnet med konstruktionen.
  4. Sedan hoverbrädor lanserades i USA år 2015 så har det sålts över 2.5 miljoner exemplar av dessa där, och ännu fler i resten av världen.
  5. Många är eniga om att det är mycket svårare att kliva på och stiga av en hoverbräda än att åka med den.
  6. När en hoverboard är laddad så kan den användas under 4 timmar i sträck. Vissa modeller räcker ännu längre.
  7. En vanlig hoverboard tar cirka 2 timmar att ladda.
  8. Hovebrädan ser så lätt ut men den väger faktiskt omkring 10 kg, ibland mycket mer. Inte så lätt att släpa upp för trappor för hand.
  9. Den farligaste delen på en hoverbräda är batteriet. Det bör komma från ett känt märke för att undvika problem med bränder.