Köpa cykel – Läs denna guide innan du köper en cykel!

När alla ljus släcks och ingen vet vad som händer så kan du fortfarande ta dig ut och framåt med en cykel. Men du kommer inte att hitta en guide på MSB för vilken cykel du ska välja när världen brakar samman. Dessutom så kan det ju vara så att det inte alls kommer att gå så illa och då är det härligt att kunna cykla till och från jobbet, på fritiden och för motion.

Om du ska köpa cykel så ska du börja här. Genom att tänka igenom dina behov så kan du snabbare hitta rätt modell. Det är viktigt att du väljer rätt för cykeln kommer förhoppningsvis att bli ett fordon som du kan få ut många år av.

Vi börjar med en av de allra viktigaste frågorna…

 

 

Var ska du cykla?

Det finns en rad olika typer av cyklar och de är gjorda för olika situationer och underlag. Du måste tänka igenom var du ska cykla men också:

  • Hur ofta kommer du att använda cykeln?
  • Hur långt ska du cykla varje gång?
  • Kommer du att växla mellan olika underlag som asfalt och grus?
  • Måste du ta med dig saker på cykeln?

Standardcykeln

Om du kommer att cykla på cykelvägar och asfalt så kan du välja en vanlig standardcykel som är till för detta ändamål. Den kommer att vara bekväm och kan användas till och från jobbet även om det är omkring en halvtimmes cykelväg i varje riktning.

En standardcykel kan också fungera fint för utflykter med familj och vänner. Den är stabil och kommer för det mesta med gott om plats för saker som du behöver ta med dig. Du ska också kunna fästa en barnstol på pakethållaren vilket kan bli viktigt då det finns barn och barnbarn med i bilden.

Landsvägscyklar

Du känner igen dem på det bockade styret som är till för att ge dig rätt position då du ska köra snabbt och liksom klyva motvinden. Det finns lite olika varianter av landsvägscykeln men i huvudsak så rör det sig om en cykel som du ska ta dig framåt med snabbt.

Det här är inte en cykel som lämpar sig väl för stadstrafik och cykling tillsammans med vänner på tomma grusvägar. Det här är cykeln för dig som tränar seriöst eller som vill komma fram fort till jobbet via en större landsväg.

Mountainbikes

Det här är cyklarna som har tjocka däck som klarar lite mer. Med en mountainbike så kan du ge dig ut på mindre stigar och kanske också rätt ut på ett fält. Cyklarna är gjorda för att klara av hinder och tuff stigning på ett galant sätt. Mountainbiken är kul för dig som vill cykla offroad.

Hybrider

Du kommer ganska snart att upptäcka att det också finns hybrider. Det går nämligen att kombinera landsvägscykelns snabbhet med en mountainbikes styrka. Olika cykelbutiker har olika typer av hybrider och särskilda modeller. Om du är medveten om hur du kommer att använda cykeln så kan du snabbt navigera fram till en modell som har de egenskaper som du letar efter.

Elektrisk cykel

Vi ska inte glömma bort den elektriska cykeln. Den blir alltmer populär. Det är skönt att få hjälp i uppförsbackar. Med en elektrisk cykel så kommer du längre utan att träna. Det här är också en trevlig variant när du inte vill komma svettig till jobbet.

Unika cyklar

Det finns också unika typer av cyklar som enhjulingar och tandemcyklar för fler än en person. Det här kan vara av intresse då cyklingen inte bara handlar om att ta sig fram och tillbaka. En enhjuling är ju en hobby. Tandemcykeln kan kännas helt fantastisk då ni ska cykla tillsammans.

Cykelns anatomi

Oavsett typ av cykel så har i stort sett varje modell samma grundanatomi. Låt oss se lite närmre på cykelns olika delar.

Ramen

En cykel bygger på en ram som kommer att ha olika form. Det finns ramar med en bom som löper från sadel till styre. Det är en så kallad herrcykel. Den har en femkantsram. När ramen har en böj som skulle kunna ge plats till en kjol så är det en damcykel.

Idag så brukar ramar ligga någonstans mittemellan femkantsramen och damcykelramen. Det här är unisexcykeln. Exempel på detta är elcyklarna som brukar ha denna form.

Ramen kan vara gjord av stål eller aluminium. Det finns även cykelramar som är gjorda av titan. När en cykel ska användas för tävling så brukar den göras i lättare material som aluminium eller kolfiber. En racercykel kan ligga på omkring 8 kg medan en vanig brukscykel kan väga upp till 20 kg.

Cykelhjul

Hjulen är givetvis viktiga. De består av fälgar, slangar och däcken som sitter på utsidan. Inuti hjulet så finns det ekrar och ekernipplar. Fälgen monteras med fälgband och kommer att ha slang och däck. Däckens storlek anges i tum. 407 mm är samma sak som 24 tum. 559 mm är samma sak som 26 tum. Och 622 mm är lika med 28 tum.

Det finns mindre cykeldäck som sitter på barncyklar eller på cyklar som är gjorda som minivarianter. Det finns också större däck på äldre cyklar.

Växlar och bromsar

Beroende på modell av cykel så kan det finnas flera växlar. De kan vara utanpåliggande. Drivningen av cykeln sker för det mesta av kedja. Du använder pedaler för att driva kedjan. Det finns också cyklar med remdrift. Det som är så bra med cyklar som har remdrift är att remmen till skillnad från kedjan inte måste smörjas.

Vanliga cyklar har bakhjulsdrift. Om det inte finns några växlar så bromsar du med pedalerna i motsatt riktning. Det här kallas för trumbroms. Annars så använder du bromsar som sitter vid handtagen för att bromsa med bak- och framhjul. Det här kallas för fälgbroms.

Idag så finns det cyklar med utvecklad bromsteknik som ger jämnare och säkrare inbromsning. När en cykel bara har fotbroms så betyder det för det mesta att du alltid bromsar med bakhjulet. Trumbromsar är bra eftersom de inte kräver lika mycket underhåll som fälgbromsarna gör.

Framhjulet styrs med styret

Längst fram över framhjulet så finns det ett styre. Med det så riktar du framhjulet för att bestämma cykelns färdriktning. Styret kan ha olika form. Det som är runt och riktar neråt kallas för ett bockstyre. Framhjulet är normalt sätt monterat på en framgaffel som är rörlig.

Styret kan ha olika tillägg som ringklocka, korg för förvaring och belysning. Det är också på styret som växlar sitter. Belysning och reflexer är viktigt för säker cykling i trafik.

Sadel

Cykeln har också en sadel som kan vara mer eller mindre bekväm. Den kan vara gjord av plast, gummi och tyg. Dessutom så kan den ha fjädring. Det finns päronformade sadlar såväl som limpsadlar som påminner lite om limpor. En sadel sitter på sadelstolpen som du kan sänka och höja för att få rätt avstånd till pedalerna.

Lås

Låt oss komma ihåg låset! Du måste låsa din cykel på rätt sätt för att din försäkring ska gälla vid stöld. För det mesta så betyder det att du behöver ett SSF-godkänt cykelås. Många lägger även till en kedja att låsa fast cykeln med för att göra det extra svårt att norpa den.

 

 

Frågor om cyklar

Här är några viktiga frågor som du säkert har ställt dig då du är ute efter att köpa cykel. Ta en titt på svaren för att fundera lite mer på vilken modell som kan tänkas passa bäst.

Kan man cykla med punka?

Man kan cykla med punka men det är sällan en bra sak att göra. Du kan nämligen skada fälgen på hjulet om du kör den mot marken. Rulla istället fram cykeln till den plats där däcket kan tas av och lagas.

Vad är cykel på engelska?

Många säger bike men bicycle är det korrekta ordet för cykel.

Behöver man stödhjul för att lära sig cykla?

Nej, det är bättre att välja en cykel som är låg och börja med att skjuta sig framåt. Små barn kan börja med balanscyklar som är utan pedaler och kedja just för att hitta balansen som krävs för att cykla på riktigt.

Är det lag på cykelhjälm?

Alla barn och ungdomar under 15 ska ha cykelhjälm på sig om de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Barn och ungdomar under 15 kan inte bli straffade för att bryta mot lagen. Men vuxna som till exempel skjutsar ett barn utan hjälm kan få betala böter för detta.

Hur vet man om cykeln är stulen?

Det är inte alltid så lätt att veta säkert. Men om ramnumret är bortslipat, cykeln har målats om och det finns inget lås så kan det betyda att cykeln har stulits och sedan säljs vidare till dig.