Någon står på min parkering – vad kan jag göra?

Det står en främmande bil på din parkering, hur kom den dit? Det är mindre viktigt för just nu vill du få bort den så att du kan parkera din bil. När en bil står framför din garageport eller på din parkering så kan det vara otroligt irriterande. Kan folk inte läsa skyltar?

Nej, det kan de inte då det är bråttom för att det har hänt något eller för att de helt enkelt har en sådan där dag då det är svårt att läsa skyltar om privat parkering och dylikt. Men det bör inte vara så svårt att lösa den här situationen.

Låt oss se på några metoder du kan använda dig av för att få bort en felparkerade bilen illa kvickt!

Kolla om det finns en lapp

Man kan bli så arg på att någon har parkerat på ens parkering att det blir stop i huvudet. Gå fram till bilen och se om de har lämnat en lapp. Kanske finns det en förklaring samt ett telefonnummer så att du kan få bilen flyttad.

Ta reda på vems bil det är

Du kan också ta kontakt med Transportstyrelsen. Deras telefonnummer är 020-600 600. Genom att ange bilens registreringsnummer så får du veta vem som äger den och du kan försöka ta kontakt. Det finns fler tjänster online där du kan fråga vem äger bilen gratis. Med fler källor kanske det går lite snabbare om någon av dessa inte fungerar.

Ta kontakt med fastighetsägaren

Om du inte kan få fatt i ägaren till bilen genom att kolla upp vem som äger den så kan du se om hyresvärden känner till felparkeringen. Om det rör en fastighet där man ofta har besök och det finns en reception så kanske bilnycklarna till och med finns tillgängliga i receptionen så att bilen kan flyttas åt sidan.

På samma sätt kan du då det är möjligt fråga grannar om de vet vem som ställt bilen på din parkering. Det kanske är så att någon fått besök och att man av misstag ställde bilen på fel plats. Sådant händer och kan lätt redas ut genom att fråga runt lite.

När är det ett brott?

Det är faktiskt olagligt att ta någon annans parkering hur som helst. Brottet har titeln egenmäktigt förfarande och innebär att man olovligen rubbar någon annans besittning och på så vis vållar skada eller olägenhet.

Skadan i ditt fall är då att du måste betala för parkering någon annanstans till följd av att någon annan olovligen använder din parkering. Om du har en elbil kan detta även leda till att du inte kan ladda som planerat och därmed får logistiska problem som blir kostsamma. Straffet för detta brott är böter eller fängelse i upp till ett års tid.

Om det är så att någon gång på gång ställer sin bil på din parkering och inte går att nå så kan du polisanmäla detta. Då ringer du helt enkelt till polisen på telefonnummer 114 14 för att tala om vad som har hänt och fortsatt händer. Var dock medveten om att ärendet kan ta tid eftersom parkeringsbrott inte är polisens prioritet då de inte innebär fara för liv.

Bogsera bort bilen på din parkering

Det kunde ju tyckas vara enkelt nog att beställa bortbogsering av en bil som står på din parkering men så är det inte. Om den skulle stå på din tomt så får du inte bogsera bort den förrän det har gått en månad från den första parkeringsdagen. Inte ens om det är en lätt mopedbil som du själv skulle kunna knuffa på.

Med tanke på detta är det verkligen viktigt att du dokumenterar situationen. Ta bilder av fordonet och registreringsnummer. Det här kan du få användning för om det skulle bli ett rättsfall av händelsen.

bogsera
Du får vänta med att bogsera…

Undvik bilar på din parkering

Förebyggande insatser är de allra bästa. Kanske kan du ha en låsbar parkering med en stång du fäller upp när du inte står på platsen. I vissa fall kanske det går att använda en kamera och skylt som talar om att olovlig parkering kommer att anmälas. Tydliga skyltar är viktiga.

Sök juridisk rådgivning

Om problemet blir återkommande eller om det orsakar betydande besvär, kan det vara värt att söka juridisk rådgivning. En advokat kan ge dig råd om dina rättigheter och de bästa stegen att ta för att skydda din egendom.