Bygga garage – 10 steg för att bygga garage själv

Ett garage är som ett extra rum. Detta oavsett om du kommer att använda det som ett extra gästrum eller som större förråd för alla dina verktyg och fordon. Att bygga garage kan vara ett komplext projekt. Det kräver noggrann planering, bygglov och korrekt hantering av själva byggnationen.

Att bygga ett garage kan vara ett komplext projekt som kräver noggrann planering, erhållande av nödvändiga tillstånd och utförande av olika byggnadsstadier.

Varför ska du bygga garage?

Det finns flera fördelar med att bygga garage själv. När du har möjlighet att skräddarsy allt från storlek till förvaring i garaget så kan du ju få en byggnation som verkligen passar din vardag.

Några av fördelarna med att bygga garage själv är:

Anpassning

Du väljer själv layout, storlek och inredning. Du kanske vill ha en särskild hylla med bilvårdsprodukter som bilvax, schampo och sämskskinn alldeles vid ingången för att lätt nå dessa produkter då du tvättar bilen på uppfarten utanför.

Du kanske har särskilda förvaringsbehov för din elcykel, elsparkcykel eller mopedbil. För att få plats med dessa på ett smidigt sätt så behöver garaget ha en viss storlek och ingångar som gör det lätt att få fordonen in och ut.

Skräddarsydda förvaringslösningar kan inkludera inbyggda hyllor, skåp, ställningar eller till och med ett verkstadsområde. Det är helt upp till dig och något som verkligen talar för att bygga garage själv.

röra i garage
Tänk på ordning och reda när du planerar inredningen för garaget!

Ökat bostadsvärde

Vad kostar det att bygga garage? Det är en viktig fråga som du ska väga mot vad som händer med din bostads värde då den får detta tillskott. Ett välbyggt garage kan öka värdet på ditt hem. Potentiella köpare ser ofta ett garage som en stor fördel och om du någon gång säljer din bostad kan ett garage avsevärt öka dess attraktivitet och pris.

Det är viktigt att tänka på när du ser på bygga garage kostnad. Den kan ju vara skälig med tanke på vad du vinner då garaget väl är på plats. I vissa fall kan ju detta vara som ett extra rum och det är verkligen ingen liten sak då ett hus värderas.

Skydd för fordon och verktyg

Ett garage ger en säker plats att förvara dina fordon, skyddar dem från väder, potentiell skada och stöld. Det är bra att ha en plats att ställa undan gräsklippare och andra värdefulla trädgårdsverktyg. På så vis undviker du rost såväl som tjuvar som kanske inte kan motstå frestelsen av en ny gräsklippare som står mitt i din trädgård.

Du kan också ta hand om viss rengöring av fordon i ditt garage. Då ökar chansen för att du tar bättre hand om bil, moped och MC även under årets kalla månader då du inte har lust att stå utomhus och ta hand om fordonet.

Extra förvaringsutrymme

Förutom fordonsförvaring erbjuder ett garage extra utrymme för förvaring av föremål som du inte vill ha i ditt hus eller som tar för mycket plats, som semesterdekorationer eller sportutrustning.

Du kan använda garaget för solstolarna och fotogenvärmarna när utomhussäsongen är över. Med smarta hyllor så är detta inget som stör andra aktiviteter som pågår året runt i ditt garage.

Ett garage som fyller flera syften

Om du designar garaget med detta i åtanke så kan det fungera som mer än bara fordons- eller verktygsförvaring. Det kan vara en verkstad, ett hemmagym, en studio eller till och med ett hemmakontor. Kanske skapar du ett litet inomhusväxthus i ditt garage!

växthus garage
Kan du använda ditt garage som ett växthus?

Estetik som passar dig

Du kan designa garaget för att komplettera ditt hus och förbättra den övergripande estetiken för din fastighet. Det kan se väldigt bra ut när det finns en byggnad vid din uppfart. Det skapar en helt ny känsla och kan också minska insikten till din trädgård.

Kostnadseffektivt

Även om det finns initiala kostnader för att bygga ett garage som kan vara ganska stora så kan det vara mer kostnadseffektivt i det långa loppet. Du kan spara pengar på reparationer och underhåll av fordon som kan bli resultatet av att lämna fordon utomhus.

Du kanske kan bygga dubbelgarage och därmed ta hand om flera fordon på bästa möjliga vis. Dessutom kan bostadens mervärde uppväga den initiala investeringen.

Inlärningsmöjlighet

Om du gör en del av eller hela arbetet själv så kan det vara ett utmärkt tillfälle att lära dig nya färdigheter, till exempel grundläggande snickeri eller hur man installerar en garageport. Detta är en fördel för dig som har den här typen av intresse och som inte har något emot att det kommer att ta lite längre tid att bygga garage själv på grund av att du måste lära dig varje steg.

10 steg för att bygga garage

Det är viktigt att anlita proffs för vissa delar av projektet om du inte har erfarenhet inom dessa områden, såsom el- och VVS-arbete.

Här är tio generella steg du kan följa för att bygga garage själv:

  1. Planering och design

Bestäm storlek, plats och typ av garage du vill ha. Vill du ha garage för en bil, dubbelgarage eller något större? Vill du ha det kopplat till ditt hus eller fristående? Blir det bara för bilar eller även för förvaring, verkstad osv?

Vid planering ska du också ansöka om bygglov vilket är normen då det rör sig om en nybyggnation av garage eller carport. Ta reda på vad som gäller i din kommun.

  1. Budgetering

Bestäm kostnaden för material, arbete och eventuella ytterligare funktioner som isolering, uppvärmning och elektriska komponenter. Se till att du också tar hänsyn till potentiella oväntade kostnader. Bygga garage kostnad kan påverkas av förseningar och av att saker görs på fel sätt. Ta det med i beräkningen om du ska göra jobbet själv.

budgetering

  1. Tillstånd

Kontrollera vilka tillstånd du behöver. I vissa fall så måste även grannar tillfrågas om det är så att ditt nya garage på något vis påverkar deras tillvaro.

  1. Ritningar

Antingen kan du anlita en professionell arkitekt eller använda online-resurser för att skapa detaljerade ritningar av garaget, inklusive alla dimensioner och specifikationer. Det finns också färdiga byggsatser som du sätter ihop för ett färdigt garage.

  1. Platsförberedelser

Markera området för garaget och förbered det. Det kan handla om att röja vegetation, jämna ut marken eller till och med lägga en grusgrund.

Grunden kan bli en kostsam del av att bygga garage själv:

  1. Grund

Lägg grunden till garaget. Det kan vara en betongplatta eller annan form av fundament, beroende på din design och lokala krav.

  1. Konstruktion av väggar och tak

Bygg stommen av garaget inklusive väggar och tak. Installera takstolar och mantel. Det är otroligt viktigt att detta sker på rätt sätt. Om du känner att du inte är så säker på din förmåga är det klokt att betala för hjälpen.

  1. Dörrar och fönsterinstallation

Montera garageportarna och eventuella fönster. Garageportar kan kräva professionell installation. Med fönster i garagedörren är det mer troligt att du kommer att använda garaget som ett extra rum.

dubbelgarage
Fönster i garagedörrarna kan vara klokt
  1. El- och VVS-arbete

Om ditt garage kommer att ha eluttag, lampor eller VVS så är det dags att installera dem då du når detta steg. Detta arbete måste vanligtvis utföras av licensierade proffs. Du tar för stora risker om du försöker själv. Om det uppstår en skada kan det bli försäkringsproblem om du har gjort jobbet själv.

  1. Finish

Installera isolering (om så önskas), gipsskivor och måla väggarna. Installera alla förvarings- eller arbetsutrymmen du planerat. Ge exteriören en finish för att matcha eller komplettera ditt hus. Gör den sista städningen.

bygga garage själv
Garaget kan se ut som en del av huset med samma stil och färg

Kom ihåg att detta är en enklare översikt och ditt specifika projekt kan kräva fler eller färre steg, eller några steg i en annan ordning. Rådgör alltid med professionella hantverkare och dina lokala myndigheter för att säkerställa att ditt projekt uppfyller alla lagliga krav såväl som säkerhetskrav.