Backkamera – Köp inte backkamera förrän du läser detta!

Bli bästa vän med fickparkering! Med den bästa backkameran får du ögon i nacken. Det betyder att du inte längre måste hålla på och trixa vare sig med bil eller husbil. Parkering är över på nolltid och du kan känna dig trygg när du vet precis vad som finns där bakom ditt fordon.

Vi skulle ju kunna tro att en backkamera är en självklar sak i varje bil när 2023 snart blir 2024, men så är det inte. Detta är många gånger något som du själv måste ordna med trots att du har en relativt ny bil.

Hur ska du välja backkamera? Det finns ju en rad modeller på marknaden. Vissa är mer lämpliga som husbilstillbehör medan andra är väl utvecklade för bilisten som är trött på att köra in och ut ur fickparkeringen för att till sist ge upp.

Här ska vi se på den bästa backkamera du kan välja och dess unika egenskaper. Dessutom ska vi gå lite djupare in på ämnet i den guide som du kan läsa mer i härnedan. Vi börjar med de bästa modellerna för dig som vill eftermontera backkamera på bil som inte kom med den.

Men om du inte har tid och lust att lära dig allt om backkameror ska du veta att den bästa backkameran för vanlig bil är ett MXN system. Du kan se det genom att klicka här!

Caliber trådlöst backkamerasystem

Det här är ett mycket prisvärt backkamerasystem som är enkelt att installera och använda. Du får tekniska detaljer som sugkoppshållare så att du slipper mecka med skruv och andra verktyg.

Systemet fungerar med digital 2,4 GHz överföring och har IP 66 klass. Du får automatisk vitbalans och systemet är väderbeständigt.

Säkrare och enklare att köra med Caliber CAM401

Det blir mycket enklare att backa och att parkera med denna kamera installerad. Du behöver inga kablar eftersom det hela fungerar trådlöst. Använd sugkoppen för att fästa skärmen på din vindruta. Sedan är det bara att justera armen för skärmen för att få rätt läge.

Du får ström till skärmen via cigaretttändaren (12/24V). Den är gjord för att ge dig en klar och tydlig bild av vad som händer bakom skärmen.

Vädersäker kamera

Kameran tål väder och vatten. Den har IP66 klass så du behöver verkligen inte oroa dig för oväder när du är ute och kör.

Du kan klicka här för mer information om detta system!

7″ LCD display för 4 kameror på en gång!

Se flera vinklar med samma skärm! Det här är en populär skärm för backkamera som du kan koppla till 4 olika kameror samtidigt. Det går förstås också att enbart se ett läge på skärmen om du vill det.

Denna 7 tum bildskärm har solskydd för tydlig bild och smarta tillbehör som fjärrkontroll och ett monteringsfäste som är lätt att använda. Med fjärrkontrollen blir det enklare att byta läge på skärmen då du kanske inte kommer åt den så enkelt.

Skärmen har både NTSC och PAL kompabilitet så det kommer att fungera fint med den backkamera du har. Du kan också ställa skärmen i automatiskt läge för backning. Då slår den på så snart du lägger i backen.

Vad kommer med i paketet?

I paketet finns själva bildskärmen och så en S-video förgreningskabel med 4 vägar. Du får med fjärrkontrollen och dubbelhäftande tejp för installation. Det tillkommer också ett stativ. Notera att backkamera inte ingår.

Du kan läsa mer om denna display här!

[wptb id=480]

De 3 bästa backkamerorna

 1. Garmin trådlös backkamera

4,2 av 5 stjärnor på Amazon

5 av 5 stjärnor på Kjell & Company

En Garmin backkamera är en säker investering. Till att börja med är företaget Garmin känt för produkter som håller hög kvalitet. En Garmin BC40 är enkel att installera och du kan dessutom enkelt koppla den till GPS. Det gör du enklast med en Garmin GPS.

Du monterar denna backkamera direkt på fordonets registreringsskyltfäste. Det här är enkelt och du måste inte borra hål eller skruva i skruvar. När du väl har kameran på plats får du många fina funktioner. Du kan till exempel använda dig av röstkommande för att tala om för din kamera att visa video.

Den trådlösa räckvidden ligger på 7 meter och det är mer än tillräckligt för dig med bil såväl som för dig som är ute efter backkamera för husbil. Den här modellen har gjort väl ifrån sig i backkamera test och hyllas av användare från olika länder. Är du ute efter en smidig och pålitlig trådlös backkamera har du hittat rätt!

Egenskaper

 • Trådlös kamera
 • Batteridriven
 • 3 månaders batteritid
 • IPX7 klassad
 • GPS-funktion
 • Ingen fastskruvning
 • Röstkommando
 • 7 meter trådlös räckvidd
 • Väger 58,9 g
Plus Minus
Höga betyg i backkamera test Ganska enkel att plocka av
Enkel användning  
Röstkommando  

Du kan läsa mer och se pris på backkameran om du klickar här!

Här kan du se en video som visar installation av en Garmin backkamera:

 1. MXN backkamerasystem RV P7D80C15M

Här har vi ett bra val för dig som inte kräver backkamera som är trådlös. Det här är ett system för upp till tre kameror med eller utan elektriskt visir. När du ska backa blir det mycket enklare med hjälplinjerna som är förprogrammerade. Det här kan vara till stor nytta om du är ute efter backkamera för husvagn eller husbil där det är extra svårt med sikten.

Det här är en backkamera för 12V och 24V fordon. Skärmens ljuskänslighet är mycket god och dessutom kan du använda kameran för döda vinkeln information. Det här fungerar automatiskt för hastigheter som ligger på under 30 km/h. Dessutom får du automatisk visning när du blinkar åt höger.

Det bör inte vara svårt att eftermontera denna backkamera då en kommer med både fäste och kabel som krävs. Det vattentäta chassit gör att kameran inte skadas vid normal användning.

Egenskaper

 • Klarar upp till 3 kameror
 • Med hjälplinjer på skärm för backning
 • Triggerfunktion för kameror
 • Godkänd för döda vinkeln användning
 • IP68 vattentät
Plus Minus
Enkelt system Inte trådlös backkamera
Vattentätt  
Döda vinkeln stöd  

Du kan se pris och läsa mer om detta backkamerasystem genom att klicka här!

Här sänks MXN backkamerasystem i vatten för att testa om det fungerar:

 1. TFT trådlös backkamera

4,4 av 5 stjärnor på Amazon

Om du är ute efter en trådlös backkamera bäst i test ska du veta att det här är en modell som får tummen upp av användare i olika länder. Det som är så smart med denna kamera till bilen är att den har night vision. Det betyder att du kommer att se vad som finns bakom bilen även då det är mörkt utomhus.

För en riktigt bra backkamera trådlös och vattentät är det här ett prisvärt alternativ. Du får med ett stativ som håller skärmen på plats i bilens framtura. Du kan lätt hålla koll på kamerasystemet med fjärrkontroll.

Det här kan fungera bra som backkamera för husvagn, husbil och vanlig bil. Du hämtar elen för systemet direkt från bilen. Installationen är enkel och sedan får du en skarp bild som gör det mycket enklare att parkera och att köra säkert på kvällen.

Egenskaper

 • Med night vision
 • 648×488 pixlars upplösning
 • 170 graders radie
 • Trådlös backkamera
 • Fjärrkontroll
 • 12-24V DC
 • LCD-skärm
 • IP67 vattenskydd
Plus Minus
Skarp bild Signalen kunde vara lite starkare
Trådlös backkamera  
Prisvärd  

För att se pris och läsa mer kan du klicka här!

Här visas en installation av en TFT kamera för bil:

Vilken backkamera väljer Fullrulle.nu?

Alla kameror nämnda här ovan är bra av. Jag går inte blint på backkamera bäst i test av experter utan mer på vad användare säger om kameran. Mitt val för privat bil blir därför ett MXN system, du kan se det här. Det kostar lite mer men du får hög kvalitet för pengarna samt ett system som det går att lita på.

För lastbil väljer Fullrulle en Garmin Dezlcam som du kan se här!

För husbil och husvagn väljer Fullrulle Garmin Camper, ta en titt här! 

Användningsområden för backkamera

Det är inte bara bilisten som tycker att det är klurigt att fickparkera som kan dra nytta av en backkamera som visar vägen. Det här är ett vanligt husbilstillbehör och används också för bättre sikt bakom husvagnar.

Dessutom kan en vattentät backkamera användas på båten! Det kan ge helt fantastiska vyer. Just det där med vy är ett nyckelord. Du kan ju vilja montera backkamera helt enkelt för att se mer. Med wifi backkamera till telefonen kan du ju även spela in det som ses för att sedan visa andra.

De två viktigaste användningsområdena är:

 • Parkering – Om du ska parkera i mörker är det en stor fördel med backkameran som även ger dig synlighet bakom fordonet när det är mörkt utomhus.
 • Säkerhet – Du får full koll på blinda vinkeln och ser vad som finns omkring bil, husbil och trailer.
Hade det gått bättre med backkamera?

Tips för att fickparkera med backkamera

När du har installerat din backkamera får du ge den lite tid. Det tar ett tag att vänja sig vid att använda den för fickparkering. Här är några tips för hur du kan göra för att fickparkera med backkamera och bli en hejare på det snabbt:

 • Ställ dig invid bilen som står framför parkeringen som du ska backa in i. Den bakre delen av din bil ska stå parallellt med den bakre delen av bilen som du ställer dig invid.
 • Vrid nu din ratt hela vägen åt höger utan att låta bilen flytta på sig.
 • Börja backa. Se din position genom att vända dig om och titta och kolla också vad du ser med din backkamera.
 • Titta i backspegeln och se om du ser det vänstra hörnet på bilen som finns bakom rutan som du vill parkera på. När du ser det vänstra hörnet på mitten av backspegeln stannar du.
 • Vrid ratten för att få rakt hjul-läge.
 • Backa vidare så att du kommer förbi bilen som du först stod parallellt med. Bilen som kommer att stå framför dig när du har parkerat.
 • Vrid ratten hela vägen åt vänster utan att röra på hjulen. Bilen står still.
 • Backa vidare och håll ratten i samma position till vänster.
 • Titta i din backkamera för att ta reda på hur nära du är bilen bakom dig. Vrid ratten till mittposition om du är nöjd med avståndet och stäng av motorn. Nu har du fickparkerat med backkamera!

25 frågor och svar om backkamera

Här är några mycket vanliga frågor om backkamera samt svaren som kan hjälpa dig att tänka på rätt sätt när du ska välja modell.

 1. Behöver jag Bluetooth kamera bakom bilen?

Frågan om backkamera med Bluetooth eller inte handlar egentligen om du ska ha backkamera som är trådlös eller med kabel. Trådlös backkamera är praktiskt men är inte alltid lika stark som den som du installerar med kabel.

 1. Hur monterar man backkamera?

Det beror på modell. Det är ganska vanligt att eftermontera backkamera på registreringsskylten men det finns andra lösningar. Det viktigaste är att monteringen inte blir besvärlig och att den inte leder till skada på fordonet.

 1. Fungerar backkamera när det är mörkt?

Ja, men du måste köpa en modell som är gjord för detta.

 1. Behöver jag verkstad för att eftermontera backkamera?

Det kanske du gör. Se på instruktionerna för installation av backkamera och betänk hur du kan göra samma sak. Om det verkar för struligt är det inte svårare än att du bokar tid med bilverkstaden och får det hela gjort av proffs.

 1. Är en billig trådlös backkamera bra?

Det beror på modell. Ett tips är dock att välja en kamera som kostar omkring 2000 kronor. En billig backkamera kan fungera men visa sig ha svagheter som du med tiden kommer att irritera dig på.

 1. Vilken är den bästa backkamera som finns?

Det är en kamera som passar dina behov bäst! Ta en titt på backkameror bäst i test och se på deras egenskaper för att hitta rätt.

 1. Varför ska jag köpa backkamera?

För att du vill få säkrare och smidigare körning. Backkameran visar dig inte bara vad som finns bakom bilen. Den hjälper dig också med döda vinkeln. Det kan rädda liv!

 1. Varför är bilden på backkameran skuggig?

Det kan finnas olika anledningar till detta. Börja med att se på om linsen är ren. Om det fortfarande är suddigt efter rengöring kan det bero på att vatten har tagit sig in. En annan anledning är att kameran har blivit gammal och det är dags att byta ut!

 1. Finns det bilstereo med GPS och backkamera?

Ja, det finns gott om versioner av bilstereo med GPS och backkamera. Du får allting i ett system som inte är svårt att installera. Det här kan kosta allt från omkring tvåtusen kronor till nära tjugotusen kronor beroende på vilket system du väljer.

 1. Hur får jag ström till backkamera?

Du kan välja en variant som du enkelt kopplar till bilens interna eluttag som också ofta används som cigarett tändare. Det går också att välja en backkamera på batterier.

 1. Behövs det backkamera till husvagn?

Det är inget måste men det kan göra stor skillnad att få tillgång till sikten som gör det enklare att manövrera under körning och att parkera. Se till att du väljer backkamera för husvagn med rätt egenskaper.

 1. Kan en frontkamera användas baktill?

Rent praktiskt är det klart att du kan ta en frontkamera och installera den på baksidan av fordonet. Men tänk på att denna kamera kanske inte är gjord för att klara av påfrestningarna utanför bilen. Dessutom är det inte säkert att det blir så enkelt att installera och få korrekt vinkel.

Connects2 CAM-20 är en backkamera som också kan användas framtill.

 1. Hur fungerar GPS med backkamera?

GPS och backkamera kan användas med samma system så att du får allting på samma skärm. När du är ute och kör och behöver vägvisning ser du denna på skärmen. När du vill se vad som händer i döda vinkeln och då du parkerar kan du använda skärmen för att se via backkameran.

 1. Kan backkamera rädda från olyckor?

Ja, när du till exempel ska byta fil och har en backkamera för husbil kan det göra stor skillnad. Samma sak med en bil. Du ser sådant som du inte hade sett om du till exempel glömt att vrida på huvudet för att först kolla döda vinkeln.

Att minska risken för parkeringsolyckor kan också rädda liv om det inte är din egen bil du kör in i ett annat fordon eller en vägg!

 1. Finns det backkamera test?

Ja, det finns backkamera test som är utförda av experter. Dessa tar dock sällan upp alla möjliga modeller. Om du vill veta vilken backkamera som är bäst i test är ett råd att se på användarrecensioner och hur många stjärnor modellen har fått på sajter som Amazon.

 1. Skadar jag bilen om jag eftermonterar backkameran?

Att eftermontera backkamera betyder inte att du måste börja göra nya hål i chassi. Smarta modeller har anpassats till bilars design och kan fästas utan nya hål.

 1. Kan min backkamera bli stulen?

Det kan den bli. Därför är det bra att den sitter på ett sätt som gör det svårt att stjäla backkameran. Dessutom är det bra med varianter som inte går att använda utan hela setet. Se på möjliga stöldskydd och se till att ha försäkring för en mycket dyr backkamera för bil.

 1. Hur mycket kostar back kamera?

Du kan köpa en billig wifi backkamera som fungerar väl eller lägga flera tusen kronor på ett system som är supersmidigt. Det här är upp till dig och hur mycket du tycker att du vill lägga på denna funktion.

 1. Är trådlös kamera bättre än med kabel?

Det beror på vad du får för stöd med din trådlösa backkamera. Om den fungerar väl är det skönt att slippa dra kablar. Många menar dock att kameror med kabel ofta ger en högre funktionalitet än de som är trådlösa.

Det kan vara klokt att satsa på ett lite kraftfullare system som HD-systemet Raptor HD som med stark CPU ger bättre mottagning. Den här typen av system kan också ge möjlighet till fler kameror trots att det är trådlöst.

 1. Är en backkamera en liten kamera?

Själva kameran är inte särskilt stor och det är bra för den kan ju inte ta alltför mycket plats. Den lilla storleken gör också att man faktiskt inte tänker på att det sitter en kamera på bilen.

 1. Hur stor vinkel får jag med backkamera?

Det beror på modell. Det går att välja backkameror med linser som ger maximalt gradantal minus den del som är baktill på bilen. Om kameran installeras på taket kan man se 360 grader men då blir det inte samma stöd för parkering. 170 graders vinkel är mycket bra men 120 grader lär också ge ett mycket gott stöd för de allra flesta.

 1. Vilket märke är bäst backkamera?

Det här kan diskuteras. Det finns flera märken som är väl värda att se närmre på. Garmin och TFT är exempel på detta.

 1. Kommer backkamera med bilen?

Det händer att bilar kommer med backkamera. Om du måste byta ut någon del eller vill eftermontera för att uppgradera till exempel med backkamera trådlös med Bluetooth måste du välja rätt modell för bilen.

 1. Kan jag lita på backkameran?

Det är bäst om du vet hur man fickparkerar och att du tar för vana att vrida huvudet för att kolla döda vinkeln. Lita aldrig blint på en backkamera för då kanske du glömmer bort hur man kör utan den. En backkamera för husvagn med wifi kan absolut vara något som ger säkrare färd, men kör alltid försiktigt och se dig om!

 1. Spelar storleken på backkameran någon roll?

Nej, det är kvaliteten på bilden som du får med den som spelar störst roll.

17 spännande fakta om backkameror

Här är några spännande fakta som du kanske inte var medveten om…

 1. Du blir inte beroende

Många tror att backkameran är beroendeframkallande men så är det inte. Den som vänjer sig vid att köra med backkamera kan bli förvånad över att inte ens tänka på att den inte finns där i ett annat fordon.

 1. Inte bara för bilen

I och med att det rör sig om en liten kamera som ger hög kvalitet på bild och film kan den användas till mer. Du kan till exempel sätta upp den i hamnen för att övervaka båten, du kan installera den i ett motorrum eller fästa på annat fordon där du vill öka sikt och utsikt.

 1. Kallas också för parkeringsradar

Backkameran kan också kallas för parkeringsradar. Det beror på att den fungerar som en slags radar när du parkerar med hjälp av kameran.

 1. Ersätter backspegeln

Den bästa backkamera som du kan hitta kan fungera som ersättning för backspegeln. Den kan sitta på samma plats men ger mycket bättre sikt.

 1. Vikten av skyddsvisir

Det kan vara klokt att välja en backkamera med skyddsvisir. Detta visir kommer att skydda kameran från vatten såväl som smuts. Dessutom kan ett visir vara stötavvisande. Vissa modeller har ett skyddsvisir som är motoriserat för att fungera på bästa möjliga vis.

 1. Du ser mer än via speglarna

Du kommer att se mycket mer med en backkamera än vad du gör med speglarna.

 1. Med färg

Du kan välja en backkamera med färg eller utan. Med färg kan kännas tryggare då bilden stämmer bättre överens med det som du ser omkring dig.

 1. Nybörjare bör köra utan backkamera

Man skulle kunna tro att det är bra för nybörjare att köra med backkamera. Men nya förare bör faktiskt lära sig att köra utan. Det ger en bättre bas att stå på som förare.

 1. Husvagn kräver längre kabel

Om du ska ha backkamera på husvagn behöver du längre kabel. Minst 20 meter för att komma åt. Men det kanske blir enklare med en trådlös kamera.

 1. Lag på backkamera i USA

Sedan 2018 finns det i USA en lag som gör gällande att vissa typer av fordon som väger under 4,5 ton i nyproduktion måste utrustas med bakåtseende, det vill säga backkameror.

 1. Lastbilschaufförer kan backkameror!

Om du vill ställa frågor om backkameror för husbil och husvagn kanske du vill ta en titt på vad lastbilschaufförer säger. Ställ en fråga i ett forum där denna yrkesgrupp finns representerad för att få veta mer!

 1. Problemet med lagkrav om backkamera

Det kan låta mycket bra med lagkrav om backkamera men det finns ett problem med detta. Backkameran kan inge falsk trygghet. Det är fortfarande viktigt att förare vet hur man kör säkert utan denna teknik.

 1. Magnetiska fästen ger superenkel montering

Det går att välja kamera för bilen med magnetiska fästen som är enkel att använda. Det här kan vara smart om du vill sätta på och plocka av mellan varje biltur.

 1. Triggerstyrning är smart

Triggerstyrning betyder att backkameran aktiveras när du lägger i backen. Det här är mycket smidigt och gör att du inte glömmer bort att använda dig av kamerans stöd.

 1. Med värme

När en backkamera har värme klarar den alla väder och vind. Detta i kombination med att kameran är vattentät ger dig en konstruktion som kommer att kunna hålla länge.

 1. I starkt solsken

Det finns backkameror som inte fungerar bra i motljus. Det kan vara ett stort minus. Särskilt om även backningssignalen slås av om du slår av backkameran. Då förlorar du den adderade säkerheten om solen ligger lågt bakom dig.

 1. Standard i nya bilar

Nyare bilmodeller har för det mesta backkameran som standard. Men om du köper en ny bil är eftermontering av backkamera inte särskilt svårt.

Leave a Comment