Allt du behöver veta om bilbesiktning – Nu är det dags igen!

Kan inte någon annan sköta bil besiktning? Det här är en fråga som många ställer sig för bilbesiktning kan kännas lite som att behöva ta på sig ett par sura strumpor och ta en promenad. Till att börja med är det viktigt att du vet när ska bilen besiktigas. Men det är ju inte bara bilar som ska besiktigas.

Om du har en elmoped kanske den också måste besiktigas. Det kan ske om du blir stoppad av en polis som upptäcker brister på din moppe. Oavsett om du ska komma till en bilbesiktning enligt lag eller inte är det förstås viktigt att ha koll på hur ett fordon mår. Det handlar trots allt om din och andras säkerhet. När du ser besiktning av bil ur detta ljus inser du att det här är tillräckligt viktigt för att göra insatsen.

När ska bilen besiktigas?

Så länge som tiden mellan besiktningar inte överstiger 14 månader kan du fritt boka bilbesiktning. Det finns några tumregler gör besiktning av personbil som väger max 3500 kg som du bör känna till:

 1. En ny bil ska besiktigas senast 36 månader efter att du börjar använda den.
 2. Efter en första besiktning av bil ska en andra besiktning ske senast 24 månader efter den månad då du genomförde den första besiktningen.
 3. Efter den andra kontrollbesiktningen måste bilen besiktigas senast 14 månader efter senaste besiktningen.

Du kan alltså kika på besiktningstider när det passar dig och boka besiktning på den ort du kommer att befinna dig. Bor du i Stockholm är det enklast att ordna med besiktning i Stockholm nära din bostad eller ditt jobb.

Bor du i sydvästra Sverige kan du se på lämplig bilbesiktning i Göteborg eller Malmö. Det finns besiktningsstationer över hela Sverige och det är inte svårt att hitta en som ligger bra till för dig.

Det är samma regler för besiktnings om gäller för lätt lastbil.

Besikta MC

När du ska besikta MC kommer besiktningstid påverkas av hur gammal din MC är och vilken modell det rör sig om. En ny MC ska besiktigas senast fyra år efter då den först börjar användas. Efter denna MC besiktning är det vartannat år som gäller. Senast två år efter senaste MC besiktningen.

Veteranfordon är motorcyklar som är från 1950 och äldre. De behöver man inte kontrollbesiktiga såvida du inte får föreläggande om detta då motorcykeln utsätts för en flygande inspektion.

Besikta husvagn

En husvagn klassas som släp och den ska du besikta första gången fyra år efter att du börjar använda husvagnen. Sedan ska husvagnen besiktigas efter två år igen. Rekommendationen är dock att göra kontroller av husvagnen oftare. Du bör se över gasolen en gång per år och då du byter ut gasflaskan för att säkra att din husvagn är i gott skick och inte en fara för dig och andra som vistas i den.

Det är samma regler som gäller för en lätt släpvagn som väger max 750 kg eller max 3500 kg tillsammans med dragfordon.

Besikta tunga fordon

För bilar och andra fordon som väger över 3500 kg är det varje år som gäller för besiktning. Ett nytt tungt fordon ska besiktigas ett år efter att det tagits i bruk. Därefter ska besiktning ske varje år. Det är viktigt att välja en besiktningsstation som har kapacitet för att besikta tunga fordon. Ta reda på detta innan du drar iväg för att besiktiga!

Besikta yrkesfordon

Yrkesfordon som inte väger mer än 3500 kg som till exempel taxi, övningsbilar och utryckningsfordon med släp ska besiktigas första gången ett år efter att fordonet börjar användas. Därefter är det ett år som gäller mellan varje besiktning av yrkesfordonet. Man räknar från månad och så 11 månader framåt för sista datum för besiktning.

Besikta hobbyfordon

Ett hobbyfordon ska besiktigas vartannat år. Det gäller dock att det har blivit godkänt i en besiktning då det är 30 år gammalt. Fordon som är äldre än 1951-modell räknas inte in i dessa regler. De behöver besiktigas om detta krävs vid en kontroll.

Riktigt gamla fordon som är över 50 år gamla såväl som motorcyklar som är äldre än 40 år kan vara fria från besiktning. Det beror lite på när de besiktigades sist och om de blev godkända.

Förbered en bil besiktning

Du jan förbereda dig inför en besiktning för att öka chansen till att bli godkänd. Här är saker som är bra att göra inför en besiktning:

 • Gå igenom blinkers och belysning. Lampan som finns vid registreringsskylten ska också fungera.
 • Kolla att spolare och vindrutetorkare fungerar.
 • Testa tutan, den ska låta!
 • Se till att varningstriangeln finns i bilen.
 • Kolla att alla säkerhetsbälten är i gott skick och fungerar.
 • Mät däckens mönsterdjup. Det ska vara minst 1.6 mm.
 • Kolla att batteriet sitter fast som det ska.
 • Kolla att backspeglar är hela och att de sitter som de ska.
 • Undersök oljenivå i motorn. Du har instruktioner för detta i bilens instruktionsbok.
 • Bil med dragkrok ska besiktigas med dragkroken. Ta med den om den är löstagbar tillsammans med nyckel. Undersök att den fungerar som den ska först genom att låsa och plocka av.
 • Kolla att det går att öppna motorhuven.
 • För bil med gastank ska tanken vara frilagd och innehålla gas inför besiktning.

 

Bättre avgasvärden

Om du har riktigt usla avgasvärden är det svårt att göra något åt detta men det finns ett litet trick som kan förbättra värdet som många använder sig av. Du kan hälla K-sprit i tanken inför bilbesiktning. Det skadar inte motorn och kan förbättra avgasvärdena som mäts under besiktningen. En flaska K-sprit för en tank på cirka 40 liter kan fungera.

Glöm inte bort att boka besiktning

Om du vill att det ska vara enkelt att ta hand om besiktning ska du inte glömma när bilen ska besiktigas. Besiktningstider kan vara svåra att få när många vill göra samma sak under samma timme.

Fundera lite på om du skulle kunna sköta din bilbesiktning under en tid som andra inte är lika intresserad av. Det kanske sparar dig tid att ta detta under morgonfikat hellre än till lunch. Tänk också på att vara ute i god tid och boka. Då är det lättare att få den besiktningstid som du är intresserad av.

Glöm inte bort att du har bokat!

När du har bokat är det förstås bra om du får en påminnelse om detta i tid. Det kan du få som sms eller kanske som mejl. Du kan också använda din smartphone för att ställa in en egen påminnelse. Om du glömmer bort att du bokat bilbesiktning kan det bli jobbigt om du missar den och sedan måste stå och köa och förlora värdefull tid.

Vad gör du när bilen besiktigas?

Har du bokat din bilbesiktning behöver du antagligen inte vänta så länge. Ta en kaffe och passa på att prata lite med någon du inte ringt på länge. Eller ta en ordentlig promenad för att få dagens motion. Ta med dig något att göra under besiktningen om du kommer att vänta på plats. Då går tiden snabbare!