Hopfällbar elcykel – Komplett guide till en hopvikbar elcykel!

Att vika ihop cykeln och ta den med sig i bilen, på bussen eller tåget låter ju hur smidigt som helst. En hopfällbar elcykel är just denna möjlighet. En elcykel är dock något helt annat än en vanlig cykel. När du får med dig en hopvikbar elcykel på resan har du ett fantastiskt transportmedel med dig.

Till skillnad från en elsparkcykel som också kan tas med på detta vis är den hopfällbara elcykeln otroligt bekväm. Du får en sits såväl som plats för saker du vill ha med dig. Låt oss se lite närmre på de vikbara elcyklarna för att komma fram till om det här är ett bra val för dig.

Är en hopvikbar elcykel lika bra som vanlig elcykel?

När du ser på bilder på hopfällbara elcyklar inser du att de ofta har mycket mindre hjul än de vanliga modellerna. Dessutom ser de mer kompakta ut. Frågan är uppenbar, är det här samma kvalitet som du får med en vanlig elcykel.

Svaret på frågan beror på den modell du väljer. Precis som med vanliga elcyklar finns det olika grader av kvalitet bland de hopfällbara varianterna. Med detta sagt ska du dock veta att de här cyklarna byggs med tanke på det de ska klara av.

Om du tänker på saken inser du att du även hade kunnat bära en vanlig elcykel som inte väger bly. Skillnaden med en elcykel som är hopfällbar ligger i att den just går att vika. Om vikfunktionen är gjord på ett smart sätt kommer det inte att dra ner på kvalitet och komfort.

När du väljer en hopfällbar modell ska du alltid se närmre på:

 • Hur motorn sitter. Om den sitter på mitten bidrar det till bättre körning utan ryckningar då du bromsar in.
 • Hur ramen ser ut. Är den stadig och utvecklad för att ge dig ett gott stöd?
 • Hur ser batteriet ut? Är det kraftfullt? Du vill ju klara uppförsbackar galant utan att behöva trampa på och svettas.
 • Dämpning för framgaffel. Det kan vara minst lika bekvämt att cykla med elcykeln som är hopvikbar om den bara har fin dämpning som gör att du inte känner marken under dig direkt mot baken.

vikbar elcykel

Vikbar för att bära eller för att förvara lättare

Det här är en nyckelpunkt som du verkligen inte vill missa då du ser på om en elcykel är hopfällbar. För att du ska få med dig din cykel på bussen gäller det ju att du får ett bra grepp. Den bör vara gjord just med tanke på detta.

Kanske finns det till och med en bra plats att greppa tag och lyfta. Om cykeln viks med två delar som gör den lätt att stuva in i bilen är det bra. Men det här räcker kanske inte när du vill ut och luffa med tåg och buss samt lifta med den.

Tänk alltid på hur du ska använda elcykeln innan du väljer vikbar modell. Om det bara handlar om att lägga i bakluckan då du ska köra in till stan från en parkering i utkanten kanske det inte är så viktigt med lyftmomentet.

Billiga hopfällbara elcyklar

De finns och de kan vara mycket bra. När du får ett lägre pris för en ihopvikbar elcykel kan det bero på att den kommer från ett märke som inte är så känt. Därmed inte sagt att den inte håller samma kvalitet som till exempel en Monark elcykel som du viker ihop.

Men det du ska komma ihåg med en billig vikbar elcykel är att den kanske inte blir lika lätt att serva och reparera då företaget inte är välrepresenterat på svenska cykelverkstäder. Se också vilken garanti du får. Det rör sig ändå om ganska många tusenlappar trots att den är billigare än andra modeller.

Välj alltså rätt modell när du vill spara pengar så sparar du även pengar framöver med ett batteri som håller måttet och underhåll som inte blir för dyrt!

10 frågor och svar om hopfällbara elcyklar

Här är några mycket vanliga frågor om elcyklar som går att fälla ihop. Ta en titt på svaren innan du köper en elcykel som är hopfällbar!

 1. Vad ska en hopfällbar elcykel kosta?

Det beror på märke och modell. Du kan hitta varianter som inte går på mer än cirka 10 000 kronor. Men det finns förstås dubbelt så dyra varianter. Se alltid på vad du får för pengarna innan du väljer. Tänk på att ett nytt batteri också kostar en slant. Då är det bra om du lägger mer på en hopvikbar elcykel som har ett batteri som håller många fler laddningscykler.

 1. Vem bör köpa en hopvikbar elcykel?

Om du behöver ta cykeln med dig eller vill att den ska gå att förvara i ett litet utrymme är det här ett bra val för dig. Det finns ingen mening med att köpa elcyklar som viks ihop bara för att de är coola. Om du inte behöver vika ihop är det smartare att satsa på en helt vanlig modell.

 1. Vilka nackdelar finns med den hopfällbara elcykeln?

Återigen beror det på modell. Men nackdelar som kan vara aktuella är att den inte går lika snabbt som elcykeln som inte viks ihop. Andra punkter att se upp för är:

 • Sämre batteri
 • Längre uppladdningstid
 • Sämre räckvidd
 • Kan vara tyngre
 • Lägre andrahandsvärde

Det ska dock sägas att det här inte stämmer för alla modeller och märken. Du kan absolut hitta en riktigt bra elcykel som fälls ihop om du är villig att lägga lite mer på den och sedan sköta den på rätt sätt.

 1. Hur länge håller elcykeln?

Det här beror en hel del på batteriet. Du bör kunna få ut mellan 2 och 4 år med ett bra batteri. Bromsar och däck behöver förstås också underhåll.

 1. Var passar den vikbara elcykeln bäst?

Den vikbara elcykeln är det bästa valet för stadstrafik och då du ska cykla på annan ort till vilken du tar dig med bil, buss eller tåg. Det här är det perfekta redskapet för enkel pendling.

elcykel hopfällbar
I trafik är det lätt att ta sig fram med en elcykel!
 1. Hur mycket väger en hopfällbar elcykel?

Du kan köpa en hopfällbar elcykel som väger omkring 20 kg. Det finns även lättare varianter. Idag är det här inte alls tunga cyklar så som en gång var fallet.

 1. Kan jag bränna fett med elcykeln?

Det går att bränna kalorier även med en elcykel. Det är dock inte samma sak som att trampa på en vanlig cykel i uppförsbackar. Men med din vikbara cykel på el får du ut lite mer motion då du bär den!

 1. Är en vikbar elcykel säker?

Den bör vara säker om den är byggd av ett seriöst företag. Ta en titt på hur cykelns bromsar ser ut och missa inte saker som att du givetvis behöver belysning och reflexer för mörkerkörning. Och hjälmen ska du också se till att ha!

 1. Var är en elcykel hopfällbar?

Den kan vikas på mitten och det kan också vara så att den viks i tre delar. Det bör dock vara så att vikningen sker på ett intuitivt sätt som du klarar av på egen hand.

 1. Var kan jag köpa hopvikbar elcykel?

Det enklaste är att köpa hopfällbar elcykel online och få den hemlevererad. Online har du ett mycket större utbud än i din lokala sportbutik eller cykelbutik. Många gånger kommer din lokala butik att beställa precis som du kan göra på nätet!

Några vanliga myter om hopfällbara elcyklar

Det är ganska troligt att du har hört myter om elcyklar som viks ihop. Det här kan vara saker som stämde för 20 år sedan men knappast idag då tekniken har utvecklats. Här är några av de allra vanligaste myterna som envist lever kvar trots att de inte stämmer.

 1. Elektriska elcyklar som viks är tunga!

Det kan mycket väl vara på detta vis men det behöver inte vara tungt med hopvikbar elcykel. Motorn väger en del och batteriet kan också bidra med tyngd. Men ramen kan vara gjord av lättviktig metall som samtidigt ger hållbarhet och stabilitet.

Väger inte som en elefant!
 1. Hopfällbara elcyklar går snabbt sönder

Nej, det här stämmer inte. Folk som köper vikbara elcyklar säger tvärtom att de är otroligt hållbara. Det är sant att gångjärnen där cykeln viks är känsliga punkter men så är det ju alltid, även för dörrar. Underhåll cykeln på rätt sätt så lär den hålla som den ska.

Dessutom ska du veta att de som tillverkar elcyklar som viks har tagit hand om detta och nyare modeller är gjorda för att klara av vikmomentet om och om igen.

 1. Fällbara elcyklar har överpriser

Om du jämför hopfällbara cyklars priser med elcyklarna som inte viks är det faktiskt inte dyrare. Tvärtom kan det bli billigare att köpa en vikbar elcykel! Jämför en vikbar elcykel med en lyxig mountainbike så blir det ju billigare.

 1. Det går inte att köra i regn och snö

Inte sant! Hopvikbara elcyklar är gjorda för att klara tuffare väder. Precis som med din vanliga cykel bör du förstås ta hand om elcykeln och inte utsätta den i onödan för vatten och smuts. Undvika bara att köra rätt ner i sjöar och andra vattendrag så ska det nog gå bra!

 1. Vikbara elcyklar är långsamma

Här har vi en verklig myt! Ta en titt på hastigheten som du får med en modern elcykel som kan vikas. Det är ingen skillnad mellan denna och en vanlig elcykel. Ett starkt batteri ger en snabb och stark cykel och dagens batterier för vikbara elcyklar kan vara mycket kraftfulla.

Här kan du se en riktigt sportig vikbar elcykel:

 

 1. Det blir dyrt att ladda

Om du tycker att det är dyrt med elen för att brygga kaffe eller för att hålla din laptop vid liv kanske du inte ska investera i en elcykel. Det kan bli dyrt! Det är inte särskilt dyrt att ladda elcyklar och numera kommer du långt med varje laddning.

Leave a Comment