Musik på väg, är det säkert?

Vem älskar inte att köra bil och lyssna på musik på hög volym? När du sitter i en bilkö kan du se dig omkring och inse att väldigt många gör just detta. Det ser knasigt kul ut med folk som sitter och sjunger utan att tänka på att de är fullt synliga för medtrafikanter.

Oavsett om du kör bil, elmoped, mopedbil eller susar fram på en elcykel kan du ha ett behov av att lyssna på musik eller radio samtidigt. Men hur säkert är detta?

I bilen är bilstereon en självklarhet

Du har kanske investerat i den bästa bilstereon som finns just nu och kör gärna favoritlåtarna på morgonen på högsta volym då det bär av mot jobbet. Även om du inte dundrar på med högsta volym i bilen kan musiken faktiskt påverka dig en hel del. Om du spelar melankolisk musik kan det vara bra för ditt humör och det kan ju också göra att du kör på ett mer harmoniskt sätt.

Vi svenskar tycks mest spela rock och pop i bilen. Den kan ju vara melankolisk. Särskilt om du väljer låtar av ett svenskt band som Kent. Det är få svenskar som väljer klassisk musik i bilen. Men oavsett om du spelar klassiskt eller pop kommer volymen på musiken som du spelar att få betydelse.

När vi kör bil bör vi inte vara helt avskärmade från det som sker omkring oss i trafiken. Det kan faktiskt vara farligt att höra musik så högt att du inte ens inser att någon tutar på dig för att få din uppmärksamhet.

Kan reta andra i trafiken

En annan sak som du kanske inte har tänkt på är att hög musik i bilen faktiskt också kan upplevas som störande av andra som finns omkring din bil. Så pass att det har diskuterats om alltför hög volym på bilstereon ska vara straffbart!

Om du orsakar irritation i trafiken på grund av din musiksmak och den höga volymen kanske det påverkar säkerheten i allmänhet. Väcker du folk mitt i natten på detta vis kan det också innebära en viss fara om de får tag i dig. Det kan också vara något att fundera på. Eller att skratta gott åt!

Musik som du spelar från en mobiltelefon

En annan dimension av frågan om musik i bilen och säkerhet är när du inte har investerat i en proper bilstereo och istället kör musiken via din mobiltelefon. Vissa bilar har ju också inbyggda Wifi-system med vilka du kan köra dina låtlistor från Spotify och Deezer precis som vanligt. Detta samtidigt som du har Waze igång och får instruktioner via bilens högtalare för bästa färdvägen.

Det finns dock ett litet krux med att spela musik från en mobil enhet och det är att du då riskerar att ta ögonen från vägen för att byta låt. Om det finns funktion på ratten där du kan höja och sänka volym samt byta låt kan det vara bra.

Transportstyrelsen ger rådet att köra med färdiga låtlistor om du ska spela musik i bilen på din mobiltelefon. Då kan du behålla händerna på ratten och fortsatt köra säkert. Har du en passagerare med dig kan du ju också be den personen om att fungera som bil-dj.

När du kör på elmoped är det väldigt tyst

Det är inte bara i bilen som vi hör musik. Idag har du USB-uttag på elmoppar och i vissa fall också högtalare. Det kan du även finna i mopedbilar som förvisso kör långsamt och sävligt på vägen men som ändå kräver hög säkerhet just för att de går så tyst och inte kör i samma hastighet som resten av trafiken.

En elmoped är väldigt tystgående. Det ses som en fördel eftersom du då hör vad som händer omkring dig bättre. Om du använder dig av hörlurar under hjälmen för att lyssna på musik blir du helt avskärmad. Speciellt om du har brusreducerande hörlurar.

Det är lagligt att lyssna på musik när du cyklar eller kör moppe men det är inte att rekommendera. Trafikexperter varnar för detta och menar att det kan vara mycket farligt. När du sitter mer utsatt är det extra viktigt att du är medveten om vad som händer omkring dig i form av ljud. Bara det att du här ordentligt att ett annat fordon närmar sig bakifrån kan få stor betydelse.

Summa summarum om musik på väg

Musik på väg kan absolut vara säkert men det är viktigt att du tänker igenom hur du lyssnar och var. Fundera lite på vilket humör du blir på av den musik du lyssnar på och hur det påverkar din kör-stil. Var också medveten om att hög volym kan störa andra, särskilt sent på natten. Om du spelar musik i bilen med en mobiltelefon bör du använda dig av låtlistor!

Här är ett kul klipp med en bilist som sjunger för sina medbilister: