Hur kan jag sälja en trasig bil utan trassel?

Det går att sälja en trasig bil men frågan är förstås vad du kan få för den. Kanske är det bättre att reparera först. Om det bara är en mindre reparation så bör du antagligen göra detta. Men även mindre defekter behöver inte betyda att du förlorar mer pengar än vad som är rimligt när du säljer bilden.

Det kan verka svårt att sälja en trasig bil men det behöver det inte vara. Om du bara är om dig och kring dig så kan det gå bättre än vad du kunde tro. Vi ska kika lite på hur du kan tänka för att få ut så mycket som möjligt av din trasiga bil.

Du bör också vara medveten om att det finns tjänster som köper upp trasiga bilar för att laga och sälja vidare. Du kan till exempel se på möjligheten att sälja defekt bil med Hejdåbil som verkar över hela landet. De kan även hämta bilen om den är så trasig att det inte går att köra den.

Börja med en värdering

Det är viktigt att ta reda på vad bilen är värd. Om du ska sälja en trasig bil så måste du ha en rimlig uppfattning om vad du kan begära. Värdet beror på bilens märke, modell, årgång, körsträcka och skadornas omfattning.

Du kan få en uppskattning av bilens värde genom att:

  • Använda online-verktyg för värdering av skadade bilar.
  • Kontakta bilskrotar eller återvinningsföretag för att få en offert.
  • Fråga experter i sociala forum som Facebook.

Hitta rätt köpare för din bil

Det finns olika typer av köpare som kan vara intresserade av din trasiga bil:

  • Bilskrotar: Dessa företag köper bilar såväl som mopedbilar för att demontera dem och återvinna delar och material. De betalar ofta en fast summa baserat på bilens vikt och material.
  • Bilhandlare: Vissa bilhandlare specialiserar sig på att köpa trasiga bilar, reparera dem och sälja dem vidare.
  • Privata köpare: Det finns alltid privatpersoner som letar efter projektbilar att reparera själva eller använda för delar.
  • Onlineplattformar: Du kan också annonsera på plattformar online men då är det ju du privat som säljer bilen.

Förbered nödvändig dokumentation

För att sälja din trasiga bil behöver du ha all nödvändig dokumentation i ordning. Detta inkluderar:

  • Registreringsbevis (Du kan beställa det från Transportstyrelsen)
  • Servicehistorik
  • Eventuella reparationshistorik och kvitton
  • Skadebeskrivning och foton

Att ha all dokumentation redo ger köparen trygghet och kan göra försäljningsprocessen smidigare.

Ta bra bilder för din annons

En bild säger mer än tusen ord. Vad vill du säga med dina bilder på din defekta bil? Här gäller det att vara ärlig men att också förstå hur du kan presentera de fina sidorna av bilen. Det finns säkert aspekter som faktiskt är riktigt attraktiva. Dessutom kan du ju snygga upp din bil med högtryckstvätt, avfettning och lite polish.

När du tar bilder så kan du välja att fokusera på dessa. Kanske visar du inte ens den skada som finns. Du nämner den bara med ord. Detta beror lite på hur allvarlig skadan är. I vissa situationer kan det vara bättre att noga visa precis vad det är som är trasigt. Det kan ge ett bättre intryck och leda till att du till sist får bättre betalt för den trasiga bilen.

snygg växelspak
En fin bild på växelspaken kanske…

Ska du sälja själv eller ta hjälp?

Om du vill ha minsta möjliga trassel så bör du inte sälja bilen själv annat än om du är van bilhandlare. Det är för det mesta bäst att dra nytta av en tjänst eller kanske en verkstad där man kan laga bilen och sälja den vidare.