Uttryck om bilar och bilvård på engelska

När du tar hand om din bil kan det ske att du måste ta del av information på engelska som du finner online. Kanske har du en ovanlig bilmodell eller så har du en ovanlig fråga som ingen tycks besvara på svenska bilforum.

Oavsett om du är en erfaren bilentusiast eller nybörjare när det gäller bilvård så finns det många termer och uttryck på engelska som kan vara bra att känna till. Vi ska göra dig en tjänst och gå igenom några grundläggande ord och uttryck på engelska som rör bilunderhåll samt mer tekniska saker som bultmönster.

När du har bättre koll på denna terminologi kan du kommunicera fritt online om din bil och dess skötsel. Dessutom är detta bra att ha koll på med tanke på hur svengelska blir allt vanligare i Sverige och många av dessa uttryck översätts rätt av till svenska på bilforum online.

Bolt Pattern (Bultmönster)

När det gäller att byta eller uppgradera hjul är bultmönster en viktig term. På engelska säger man bolt pattern. Så när du får uppmaningen: see bolt patterns for most cars at bolt-pattern.com så fattar du att du klickar in på en sajt där man kommer att gå igen bultmönster som också kan kallas för navmönster.

Det handlar förstås om arrangemanget av bultar som fäster hjulet på navet. Det mäts i två delar: antalet bult- eller hålcirklar och diametern på den cirkel de bildar. Till exempel betyder ett 5×114.3 bultmönster att det finns fem hål, och att diametern på cirkeln de bildar är 114,3 millimeter. Detta mönster säkerställer att hjulen passar korrekt på bilens nav.

Om bultmönstret på dina nya hjul inte matchar bilens kommer de inte att sitta korrekt så det är viktigt att känna till ditt fordons specifika bultmönster.

Vanliga bultmönster:

  • 4×100 – Vanligt på mindre bilar som Honda Civic och Mazda Miata.
  • 3 – Används på ett brett utbud av fordon, inklusive Toyota, Nissan och Ford-modeller.
  • 7 – Typiskt för lastbilar och SUV som Toyota Tacoma och Chevrolet Silverado.

bolt pattern

Running Like a Dream (Går som en dröm)

Här handlar det inte om att vara ute och springa. När din bil fungerar felfritt kan du höra folk säga att den går som en dröm på engelska. Detta uttryck innebär att motorn och alla komponenter fungerar smidigt utan problem eller störningar.

Detta kan du även använda för andra typer av fordon som en el cross för barn eller kanske en vägreggad fyrhjuling. När du söker efter information som rör fordonets motor funktion så är det också viktigt att ha koll på detta uttryck.

Under the Hood (Under huven)

Denna fras refererar till bilens inre funktioner, särskilt motorn och andra viktiga delar som finns i motorutrymmet. När någon säger att de ska kolla under huven betyder det att de ska inspektera bilens motor, remmar, slangar och andra kritiska system för att se till att allt är i gott skick.

Turn Over (Startar inte)

Om du försöker starta bilen men motorn inte startar kan du säga att motorn inte startar eller motorn vänder inte runt, turn over. Detta betyder att startmotorn fungerar men att motorn inte börjar gå. Det kan tyda på problem med bränslesystemet, batteriet eller tändningen.

Oil Change (Oljebyte)

En viktig del av bilunderhåll är det regelbundna oljebytet. Detta innebär att man tappar ur den gamla oljan från motorn och ersätter den med ny olja. Ren motorolja hjälper till att hålla motorn smord, minskar slitage och förhindrar överhettning.

Tuning (Trimning)

Trimning hänvisar till justering eller modifiering av bilens motor och andra system för att förbättra prestanda, hantering eller effektivitet. Bilentusiaster talar ofta om motortrimning när de vill optimera bilens kraftuttag.

Road-Ready (Körklar)

En bil som är i bra skick och säker att köra kallas ofta för körklar, eller road ready som ju i grund och botten betyder redo för vägen. Innan en lång resa eller efter några reparationer gör många förare kontroller för att säkerställa att deras bil är redo för vägen.

Torque (Vridmoment)

Vridmoment är den roterande kraft som genereras av motorn för att vrida hjulen och driva bilen framåt. Det är en av de viktigaste måtten för att mäta en bils prestanda. Högt vridmoment är ofta associerat med bättre acceleration, särskilt vid låga hastigheter.

Brake Job (Bromsjobb)

Ett “bromsjobb” är ett uttryck som används för att beskriva underhåll eller byte av bilens bromssystem. Detta kan inkludera byte av bromsbelägg, skivor eller ok. Om bilens bromsar börjar låta eller kännas mjuka är det dags för ett bromsjobb för att säkerställa säker körning.

Detailing (Bilvård/detaljvård)

Bilvård, eller detailing, avser den omfattande rengöringen, poleringen och underhållet av både utsidan och insidan av en bil. Detaljvård går längre än en enkel biltvätt och inkluderar ofta vaxning, polering och noggrann rengöring av klädsel, instrumentpanel och mattor.

polera bilen

Tread Wear (Däckslitage)

Däck slits naturligt över tid, och termen “däckslitage” refererar till däckens yta och dess skick. Mönstret på däcket är den del som kommer i kontakt med vägen, och det är viktigt för att upprätthålla greppet, särskilt på våta eller hala underlag. Regelbunden kontroll av däckslitaget är viktigt för trafiksäkerheten.

Check Engine Light (Motorvarningslampa)

Motorvarningslampan på bilens instrumentpanel är en signal om att något kan vara fel med bilen. Det kan vara allt från ett löst tanklock till mer allvarliga motorproblem. När denna lampa tänds är det viktigt att göra en diagnos för att fastställa orsaken och åtgärda eventuella problem.

Fuel Efficiency (Bränsleeffektivitet)

Bränsleeffektivitet avser hur långt en bil kan färdas på en viss mängd bränsle. Det mäts vanligtvis i miles per gallon (MPG) eller liter per 100 kilometer (L/100 km). Bilar med högre bränsleeffektivitet förbrukar mindre bränsle, vilket gör dem mer kostnadseffektiva och miljövänliga.

Transmission (Växellåda)

Växellådan är den del av bilen som överför kraft från motorn till hjulen. Den kan vara antingen automatisk eller manuell. När någon talar om växellådaproblem betyder det oftast att växlarna inte skiftar korrekt vilket kan påverka bilens köregenskaper.

Cold Air Intake (Kalluftsintag)

Detta avser en modifiering där bilens luftintagssystem förändras för att dra in svalare luft, vilket kan hjälpa till att förbättra motorns prestanda. Kallare luft är tätare och innehåller mer syre, vilket kan leda till bättre förbränning och ökad kraft i motorn.

kretskort

Att förstå vanliga uttryck relaterade till bilar och bilvård hjälper dig inte bara att kommunicera bättre utan även att underhålla din bil på ett effektivt sätt. Oavsett om du pratar om oljebyten, bromsjobb eller bultmönster, kommer dessa termer att hjälpa dig att hålla dig informerad om din bils behov.

Att ta hand om din bil handlar inte bara om att hålla den ren. Det handlar också om att förstå mekaniken och underhållet som krävs för att den ska fungera smidigt i många år framöver.