Köpa begagnad bil tips – Så får du bra begagnad bil!

Om du ska köpa begagnad bil och behöver råd och tips ska du läsa vidare. Här är några av de allra viktigaste sakerna att tänka på. Detta oavsett om du ska köpa begagnad bil på företaget eller privat. När det inte finns budget för en ny bil kan du mycket väl göra ett klipp och få fatt i en bil begagnad men precis vad du behöver!

Viktigast att tänka när du ska köpa begagnad bil

Du kan köpa begagnad bil av bilhandlare såväl som av en privatperson som annonserar på Blocket. De viktigaste punkterna som du inte vill missa är lika aktuella vilket som.

Köp begagnad bil i enlighet med följande steg:

 1. Budget – Gå igenom din ekonomi och fastställ vad du har råd med. Om du vill ta lån för bil ska du komma ihåg att en bil förlorar värde snabbt. Det betyder inte att du inte ska ta billån. Se bara till att du inser att pengarna som detta kostar investeras i en komfort en bättre bil kan ge dig.
 2. Vilken bil är du intresserad av? Oavsett om du vill ha en 7 sitsig bil begagnad eller om du är ute efter en jeep med 5 säten är det alltid klokt att veta vilken bil du gillar. Se på märken och kolla videos på Youtube. Få lite mer känsla för vilken bil du skulle vilja ha. Det gör det lättare att hitta rätt begagnad bil!
 3. Hur långt har bilen kört – En så viktig fråga. Ett tips är att försöka hitta en bil som inte har gått längre än 150 000 km. Här ska du också se på åldern. En bil som bara är några år gammal men som har kört jorden runt är inte ditt första val. Bilen som ligger på max 100 000 km samlat efter några års tid har en piggare motor.
 4. Vem har ägt och kört bilen? Det är en fördel att köpa begagna bil privat. Även begagnad bil från bilhandlare kan ha använts privat tidigare. Det du ska hålla utkik efter är om det rör sig om en leasing begagnad bil eller hyrbil som säljs ut.
  Leasing och hyrbilar är problematiska och de har ett lägre värde också då du ska sälja vidare. Hyrbilen kan ju ha använts av hur många olika personer som helst. Det är inte bra för bilen och sliter på den. Det är mycket bättre om bilen har haft en eller två ägare tidigare samt det antal förare som är normalt för privata bilar.
 5. Olyckor – Har bilen varit med om en olycka? Kan säljaren garantera att det inte finns skador på chassi som tyder på olycka? Du måste alltid kolla upp bilens historik vad gäller olyckor. Olyckor kan leda till dolda fel som blir mycket kostsamma för dig.
 6. Tänk framåt! Hur länge tror du att du kommer att vilja köra med bilen? Det är viktigt att tänka på hur svårt eller lätt det blir att sälja vidare.
  En bil som Honda Civic är otroligt populär och lätt att sälja även då den blir lite äldre. Detsamma är inte alltid sant om märken som Renault och Citroen.

Ta den begagnade bilen till bilprovning!

Något som kan göra det mycket lättare att köpa en begagnad bil är att ta den till test på en verkstad eller hos bilprovningen. Genom att noga gå igenom bilen får du reda på vad du köper. Det finns alltid saker som måste fixas på en begagnad bil.

Även en bra begagnad bil kan behöva lite service. Med ett test på en verkstad är du ute efter att se om:

 • Det är problem med växellådan
 • Motorn inte mår bra
 • Chassi har tagit stryk

Om du får ja på någon av dessa tre punkter ska du gå vidare och leta efter en annan bil. Det här är sådant som du absolut inte vill hålla på med. Tänk på att du inte kan få någon garanti för begagnad bil för sådant som är på gång men inte syns just nu.

Mindre åkommor som skråmor i lacken eller bromsar som måste bytas ut är inget att bli rädd för. Men ett chassi som visar märken av någon form av krock är ett stort varningstecken. Du bör också fråga den som säljer om de kan gå i god för att ett test på verkstad inte kommer att visa den här typen av problem.

Om de säger ja och går med på att betala för test om det visar sig att bilen har ett av de tre problemen nämnda ovan är chansen god att det faktiskt rör sig om en bra begagnad bil som inte har varit med om något värre.

Vad gäller om det är fel på bilen?

Oavsett om du ska sälja begagnad bil eller köpa den är det viktigt att veta att vår Konsumentköplag styr vad som gäller med tanke på ansvar. Det är säljaren som har ansvar om det finns fel som det inte har informerats om.

Det finns dock fel som inte går att reklamera. Du köper en begagnad bil i befintligt skick och det är otroligt viktigt att ta den för en kontroll. Undersök om det som säljaren säger verkar stämma. Ta reda på vad Konsumentverket säger om begagnad bil och håll dig till dessa riktlinjer!

Du kan också ta en titt på vad som gäller för ångerrätt begagnad bil om du inser att säljaren faktiskt inte har agerat på ett lagligt sätt.

En billig begagnad bil som är bra

Allas dröm är givetvis en billig begagnad bil som är bra. Det är möjligt att hitta en bra begagnad bil som inte kostar skjortan. Du måste bara bestämma dig för vad dina krav är. Om du vill ha en bil som är pigg och som kan orka med ett tag till är följande råd kloka:

 • Köp max i tredje hand, det vill säga två till tre ägare före dig.
 • Köp en bil som har gått mellan 100 000 och 130 000 km som mest, max 150 000 km om du vill att det ska vara någon kraft kvar i den.
 • Undvik dragkrok! Ett vanligt misstag är att bländas av en fin bil som inte har gått långt. Men har den en dragkrok kan den ha använts på ett sätt som totalt har slitit ut motor och mer.
 • Fokusera inte på kosmetiken! Det går alltid att köpa nya överdrag till säten och att piffa till repor. Med begagnade bilar är det insidan som räknas.

Vilket märke på begagnad bil är att rekommendera?

Du bör köpa begagnad bil av ett märke som är lätt med tanke på service. Det är billigare att byta delar på bilar som Honda, Mazda och Mitsubishi. Det här är också bilmärken som är kända för modeller som sällan brakar ihop.

Om du ska köpa en 7 sitsig bil kan märken som KIA, Mitsubishi och Mazda vara att rekommendera. Överlag är de asiatiska märkena säkra kort. De kräver sällan en massa reparationer och när detta krävs blir det inte särskilt dyrt.

Pris på begagnad bil kan mycket väl reflektera att den inte tillhör det bästa märket. När en viss modell och ett visst märke inte har en bra marknad går priset ner. Det är bland annat på grund av detta som en Ford Galaxy kostar mindre än en Toyota Sienna.

Med bilar ska man ha tur

Sist men inte minst är det också så att bilar kräver lite tur. Att köpa en begagnad bil kan kännas lite som ett lotteri. Men faktum är att det kan bli precis samma sak när du köper en ny bil. Be till Gd om en riktigt bra begagnad bil och hoppas på det bästa. Lycka till!

Här har du en videoguide till att köpa begagnad bil:

 

Leave a Comment