Kör säkert med elscooter – 5 viktiga tips

Det är roligt att köra elscooter. Detta elfordon som man tyst viner fram på har blivit en naturlig del av trafiken i många svenska städer. Som förälder kanske du drar dig för att köpa elscooter till ditt barn och själv undrar du om du kan köra olycksfritt med detta elfordon.

Utöver att du väljer bästa elscooter med tanke på vem som ska köra och var bör du ta del av följande tips för att köra säkert med din elscooter.

  1. Lär dig köra din elscooter

Det ser så enkelt ut och det kan verka som att en elscooter är som en leksak jämfört med en elmoped eller el-ATV. Det är lätt att köra men du bör ändå öva lite på säker plats innan du drar iväg ut i stadstrafiken.

Lär dig hur:

  • Det känns när du ökar på farten
  • Däcken tar ojämnheter
  • Bromsarna tar och hur snabbt du kommer till fullt stopp
  • Ofta du behöver ladda batteriet

Elscootrar för barn går inte lika snabbt som de som är för vuxna. Men det är ändå viktigt att öva på att köra säkert. Barn ska inte vara ute i trafiken och köra. De ska hålla sig till cykelvägar. Om du som vuxen inte har körkort, eller mopedkort, gör du rätt i att lära dig trafikregler för att öka säkerheten när du kör med bilar och gångtrafikanter omkring dig.

  1. Kör med skyddsutrustning

Det är viktigt att åtminstone använda hjälm när du kör med en elscooter. Utöver detta kan det vara klokt med knäskydd. Det här beror lite på var du kommer att köra och hur. Bra skor är viktigt för ett gott fäste. Kör inte elscooter i högklackat!

elscooter skor
Kör med bra skor!
  1. Varna andra när du kommer

Om du kör på en cykelväg där det förekommer fotgängare ska du tänka på att de inte hör när du kommer. Använd en ringklocka och signalera att du närmar dig. Du kan också blinka med ljus eller helt enkelt använda din röst för att se till att undvika kollisioner med personer som inte märker att du kommer bakifrån.

ringklocka

  1. Ta hand om din elscooter

Gå över däck och bromsar med jämna mellanrum. Fyll på med luft i elscooterns däck när det behövs. Det är viktigt för jämn och säker körning och för att du ska slippa punktering. Testa bromsarna och serva dessa om du märker att de inte tar som förr.

När du köper elscooter av hög kvalitet så är det ett elfordon du kan ha länge. Då är det inte så dumt att boka in service med jämna mellanrum. Kontakta din cykelverkstad och se om de även kan ta hand om en elscooter.

  1. Ladda batteriet ordentligt

Att fastna på en olämplig plats sent på natten är inte direkt något du vill vara med om. Är det ditt barn som fastnar på detta vis är det ännu värre. En elscooter utan motorkraft kan vara tung att ta med sig. Det gäller att ladda batteriet ordentligt så att det räcker för de turer som tas med scootern.

Håll ett öga på batteriindikatorn som talar om när det är dags att ladda igen. Lär också barn och ungdomar att göra på detta sätt så slipper de släpa en tung elscooter hela vägen hem. Eller ännu värre, känna att de är strandade på en plats där det inte känns säkert att vistas ensam vid vissa klockslag.