När kan ett barn börja cykla?

Barn kan börja cykla i tidig ålder. Men du behöver inte börja med en klassisk barncykel med stödhjul. Satsa istället på en balanscykel till att börja med. Den kan du ge till ett barn i 2-3 års åldern. En balanscykel ger barnet fin känsla för hur en cykel ska balanseras. Steget till en vanlig barncykel blir inte långt. Ungen kan börja på riktigt redan i fyraårsåldern, kanske tidigare.

Lyssna på ditt barn

En viktig regel för när ett barn kan börja cykla är att lyssna på barnet. Barn som inte är redo att klättra upp i klätterställningen tvekar och vill inte. Då är det inte läge att börja putta och säga kom igen. Det är samma sak med cykeln.

Erbjud balanscykeln som ett alternativ och sedan en mindre barncykel. Se till att barnet kan stå över sadeln med varje fot på marken för trygghet. Om barnet ändå upplever rädsla är det bäst att låta bli den här aktiviteten.

Barn vet när de är redo och då tar det inte mer än några minuter att lära sig. Om du dessutom ser till att cykeln inte är för hög behöver du inte springa bakom och hålla i pakethållaren. Du kan istället se till att ni är på en säker plats där du kan sätta dig ner och se en intressant Youtube-dokumentär samtidigt som ditt barn skjuter fram och tillbaka tills det går att trampa på utan att stötta med fötterna.

Har ni börjat för sent?

Det är aldrig för sent att börja cykla. Om ditt barn först i skolåldern får möjlighet att lära sig är det verkligen inget att oroa sig för. Det är bara att köra på samma principer beskrivna ovan. Ta det hela i barnets takt och se till att barncykeln ni använder är stadig och lätt att använda. Många rekommenderar cykel med fotbroms som det första alternativet både för barn och vuxna som vill lära sig att cykla.

Tänk på att det är bra att börja med vanlig cykel innan man hoppar till elcykel. Fast det går förstås fint att köra elsparkcykel och Segway utan att först vara en fena på att cykla.

Leave a Comment