Stör elfordonen i trafiken?

Det klagas då och då på att elfordon stör i trafiken. Det man ju vara lite lurigt som bilist att få korrekt uppfattning om hur snabbt en elcykel rör sig. Det här är också en viktig anledning till att du som kör elmoped, elscooter och elcykel måste hålla dig till de trafikregler som gäller.

Bara för att du kan köra lätt och fritt betyder det inte att andra kan väja bort från dig lika snabbt!

Elfordon går tyst

Något som ofta tas upp som störande med elfordonen som cyklar och elsparkcykel är att de inte låter. För gångtrafikanter kan det vara väldigt obehagligt med en elskoter som kommer i hög fart på trottoaren och inte märks förrän den susar förbi.

Det är klart att dessa fordon kan ha en skrämmande och störande effekt. Men det är återigen så att den som kör elfordon måste hålla sig till regler. Om du inte ska köra på gångbana har du inget där att göra. Och om du får göra det måste du ändå visa respekt för andra som finns på samma plats och inte köra för snabbt för nära.

Det där med parkering

En annan sak som ofta tas upp som störande med elcyklar, elmoppar och elsparkscyklar i stadstrafik är hur de parkeras. En sparkcykel som ligger slängd över en trottoar blir svår att ta sig över för en person med barnvagn.

Om ett elfordon ställs på en plats där det blockerar framfart är det störande. Här kan vi också se att det är regler som inte följs som ställer till med problem. Inte själva fordonen! Slutsatsen är alltså att elfordon kan störa i trafiken men bara när den som kör dem inte beter sig på ett lagligt och vettigt sätt.

Det krävs kunskap och utbildning för att det här ska förändras. Kanske också skyltar som tydligt märker ut var det är lämpligt att köra och parkera elcyklar, elsparkcyklar och elmoppar.

Leave a Comment