Vad kostar det att ladda en elbil med laddbox hemma?

Om du funderar på att köpa elbil är det också dags att se lite närmre på svaren till frågor som vad kostar det att ladda en elbil och vad kostar en egen laddstolpe. För många är el synonymt med framtidens bränsle då man tänker sig att en övergång från bensindrivna bilar till elbilar skulle kunna påverka klimatet i positiv riktning.

Men vi måste komma ihåg att el inte är gratis. Ska du köra elbil kan du tjäna på att ha en egen laddbox hemma. Kostnaden för att tanka elen med bil börjar med kostnaden för din laddstation. Här kan det vara klokt att kika på olika alternativ och jämförelser. Du kan läsa mer om laddboxar på laddsmart.se där du även får viktiga jämförelser av olika märken och modeller. Laddsmart är en hemsida med djupgående information om laddboxar för hemmabruk och för företag som vill sälja elen till elbilister.

elbil laddning

Vad kostar en laddstolpe hemma?

En laddstolpe, eller laddbox som det ju kallas för hemmabruk, kan kosta allt från några tusenlappar till över 10 000 kronor. Till detta ska du lägga till kostnaden för installation som inte sällan ligger på omkring 5000 kronor.

Men det kan bli dyrare än så. Om installationen av en laddbox innebär omfattande arbete med elektriciteten i ditt hem och även viss renovering för att det ska se snyggt ut där du laddar bilen kan du lägga till några tusenlappar till.

Vad kan du göra för att hålla ner kostnaden för laddboxen?

Tänk smart och försök placera din laddbox nära hemmets el-central. Fundera också på hur kablar kan dras utan att du måste gräva djupt eller riva upp hårda material. Det är inte att rekommendera att försöka installera laddstolpe på ett betongparti eller direkt på asfalt. Med god planering kan du hitta ett sätt att få ner kostnaden för montering.

Egenskaper på laddbox som kan påverka priset

Ju mer avancerad en laddbox är, ju mer kommer den att kosta. Samtidigt är en avancerad laddbox något som kan leda till att du sparar pengar på din framtida kostnad för att ladda elbil. Du kan få snabbare och effektivare laddning som dessutom kan vara bra för batteriets livslängd. Dessutom kan det vara så att du kan ta betalt för att ladda andra elbilar med en riktigt bra laddstolpe men då måste laddboxen ha denna funktion.

Några egenskaper du ska notera är:

  • Hur hög är den?
  • Godkänd för skatteavdrag. Viktigt om du tänker sälja elen med ditt företag.
  • Uppkoppling till molntjänst. Bra om du vill hålla koll via nätet.
  • Anslutning till app. Bra för god översikt över elbruket.

Vad kostar det att ladda en elbil?

När du väl har din laddbox på plats kommer det förstås att kosta pengar att förse bilens batteri med el. När batteriet är tomt får du räkna med en kostnad på 1,5–2 kronor per mil. En vanlig elbil behöver elektricitet för cirka 2500 kronor per år.

Det blir ju en mycket lägre kostnad än vad du har för den bensindrivna bilen. Samtidigt ska vi komma ihåg att batterier för elbilar inte lever för evigt. De tappar en del av sin kraft för varje användning och till sist kommer du att behöva köpa ett nytt.

Du bör få ut fem år av elbilens batteri. Om du laddar smart kan det ge dig fler laddningar innan det blir dags att byta. Ett nytt batteri till elbil kostar omkring 100 000 kronor. Ibland mer. Det här är viktigt att ta upp eftersom det indirekt påverkar den kostnad du har för elbil och laddning av den.

Det går inte att jämföra vad det kostar att ladda en elbil med vad det kostar att tanka med bensin utan att beakta övriga kostnader för elbilens batteri och laddning. Detta helt enkelt för att du kommer att ha kostnader för själva laddboxen hemma och för det nya batteriet efter cirka 5 års tid.

Ett eller två batterier?

Det är också möjligt att ha två batterier för att få snabbare tankning av elbil. Det kan snart vara så att det här blir lika enkelt som att byta batteri på en elmoped. Om du väljer den här lösningen kan kostnaden för din elförsörjning av elbilen gå upp eftersom du då får räkna in kostnaden för ett batteri till såväl som laddningen av detta.

tanka elbil

Summering

Din ladda-elbil-kostnad påverkas av flera viktiga saker. Dels har du utgiften för att köpa laddbox och installera den, och dels måste du tänka på vad det kommer att kosta med ett nytt elbatteri för din bil när det första har gjort sitt.

Även om din kostnad för att ladda elbil inte landar på mer än 2000–2500 kronor per år blir det alltså mer när vi ser på den totala kostnaden för underhåll av elbil och laddstolpe.

Har du elbil och laddbox? Vad kostar det att ladda elbil enligt din erfarenhet? Dela gärna med dig i kommentarfältet härnedan!