Varför föredrar folk att köra elektriska fordon?

De syns överallt nu. Oavsett om det är en elcykel eller en elmoppe som susar förbi dig så rör det sig om elektriska fordon. Elcykeln är en vidareutveckling av cykeln som tidigare inte har haft någon motor och elmoppen en elektrisk version av den klassiska moppen.

Men vad är det som får folk att välja elcross till barn, crossmoppe på el för motorsporten och så en rejält dyr elvariant av familjebilen?

Vi kikar lite närmre på några punkter som kan vara avgörande för att beslutet ska fall på el och inte bensindrivet…

Vi styrs en hel del av politiska beslut

Att vår Regering gillar el råder det inga tvivel om. Planer som att det inte ska finnas några bensindrivna bilar på våra vägar till 2030 är på fullaste allvar. Dessutom har man gått in med stöd i olika omgångar för att få folk att vilja köra elfordon istället för bensindrivna.

Så sent som 2021 så beslutade Regeringen att ge stöd till eldrivna lastbilar. Detta för att få transportsektorn att hjälpa till med att nå målet om ett samhälle fritt från fossila bränslen. Ekonomisk hjälp från starten lockar men det finns fler anledningar till att folk väljer el över bensin…

lastbil el
Även lastbilar kan drivas på el

Det kostar mindre i drift på el

När elpriserna är lägre än bensinpriser så kostar det mindre att köra elmoped, elbil eller elskoter. Dessutom är det väl känt att underhållet är mindre. Då blir det också billigare. Du kommer att få betala mer för fordonet på el då du köper det. Men därefter blir det alltså billigare så du kan ändå spara på affären.

Inget oljud är också bra

När du kör hem sent på natten och verkligen inte vill störa dina grannar eller väcka dina föräldrar som är säkra på att du ligger i din säng så tackar du din Skapare för elmopeden. Tysta fordon innebär en trevligare stadsmiljö också på dagtid.

Dessutom slipper vi ju avgaserna som förutom att de inte är hälsosamma kan göra oss sjuka. Detta leder oss osökt in på området miljö som kan vara ett dragplåster för vissa.

Elfordonen ska vara bättre för vår natur

Det sägs att batterier är bättre än bensin då det handlar om miljö och natur. År 2030 så kanske det inte ens kommer att gå att sälja bensindrivna bilar. Så seriöst ser våra ledare på problemet med avgaser och användning av fossila bränslen.

Nu måste vi dock vara realistiska. Kanske finns det personer som väljer elbilen istället för den bensindrivna för att de håller med vår Regering om miljöaspekten. Men de allra flesta väljer elen mer på grund av att det faktiskt rör sig om superfina fordon.

bra för miljön
Miljöaspekten kan också vara en faktor

Snabb acceleration och körglädje

Om du frågar personer som kör elfordon vad de gillar bäst så ska du inte bli förvånad om de nämner körglädje och pigg körning. Elmotorer har en mjuk och fin acceleration och kan ge en massa kraft. Det blir fullrulle helt enkelt!

Bättre batterier och lägre priser

Dessutom är det numera så att batterierna som sitter i elfordon räcker längre. Med längre räckvidd så är det fler som tar el-alternativet på allvar. När du dessutom kan köpa en billig elbil så blir det hela en realitet.

Detta är numera möjligt då alla stora biltillverkare, och några mindre märken har gett sig på att tillverka elbilar. Konkurrensen ger oss bättre priser såväl som tävling i vem som kan erbjuda högst komfort och körglädje.

elbil tanka
Det har blivit allt lättare att tanka bilar med el

Nyfikenhet och vilja att göra något nytt

Sist men inte minst så är det förstås också så att det kittlar fantasin att kunna köra olika typer av fordon på el. Det här är något som många är intresserade av. Det är också en anledning till att många väljer elbil eller elmoped hellre än en bensindriven variant trots att själva köpet blir dyrare.

Här kan du se test av den första elbilen: