Vilka material finns i din elmoped?

Plast och metall förstås tänker du. Det kan du ju se när du kikar på din elmoped. Men faktum är att även den enklaste elmopeden är gjord av en massa spännande material. Och materialen kan påverka hur mycket den kommer att kosta samt hur länge den kommer att hålla.

Låt oss se på några vanligt förekommande material i elmopeder…

Plast

Det är mycket vanligt att se plast som en stor ingrediens i dagens elmopeder. Plasten finns överallt. På handtag, som kåpa och givetvis också på sätet. Olika typer av plaster används beroende på del. Ett mjukt säte som påminner om läder är egentligen fuskläder av plastmaterial.

Fast de finare elmopederna känns ändå inte plastiga. Det beror på att de är gjorda av plaster som känns lika hårda som metall eller lika mjuka som bomull och läder.

Ecobrass

Det är ganska troligt att det ingår ecobrass i din elmoped. Ecobrassen är ett blyfritt kopparmaterial som vinner stor mark inom bilindustrin på senare år. Det här beror en hel del på RoHS-direktivet. Detta är en lagstiftning som reglerar blyinnehållet i elektroniska produkter.

Med Ecobrass går det att hålla sig till lagen och samtidigt är det här ett material som håller hög kvalitet. Det används till och med i våra dricksvattensledningar! Om du skaffar en elmoped med avancerad elektronik är det mycket troligt att det finns Ecobrass i den.

Ecobrass finns i kranar och i elektronik!

Batteriet

Batteriet i elmopeder kan se lite olika ut. Det här är elmopedens hjärta och det som kommer att avgöra hur långt den går och hur mycket den orkar med. Priset styrs till stor del av just detta. I batteriet finns det en hel del material.

Om du har ett litiumbatteri ingår litiummetall. Dessutom finns det olika organiska lösningsmedel och ett salt som har litiumjonet. I batteriet finns det också polymer-plast som fungerar som separator för elektroder. Batteriets kanna där elektrodsammanställningen placeras är gjord av aluminium eller rostfritt stål.

Aluminium eller rostfritt stål

Elmopeden måste givetvis vara gjord av metaller som tål vatten. Den ska ju köras utomhus året om. Precis som en elcykel eller ATV är elmopeden gjord av metaller som inte rostar. Rostfritt stål är billigare än aluminium.

Aluminium väger mindre och är otroligt slitstarkt. Om du ser att en elmoped har metalldelar av aluminium är det ett gott tecken på kvalitet. Rostfritt stål är också ett bra material. Även om det är billigare bör det vara något som ger mopeden lång livslängd trots att den ofta får stå utomhus i ur och skur.

Säte av läder eller fuskläder

När du köper en elmoped kommer sätet som ser ut som läder antagligen att vara av fuskläder det vill säga ett plastmaterial. Det här är inte så dumt. Det är mycket enklare att sköta om fuskläder och hålla det fint. Se bara till att du har ett medel att behandla sätet med då och då. Det kan få det att klara av slitage och spill mycket bättre.

Om du mot förmodan skulle ha ett säte av läder på din elmoped är det förstås mycket viktigt att du sköter det på rätt sätt. Läder som slits på rätt sätt blir bara vackrare. Men praktiskt är det inte för läder tål inte vatten på samma sätt som plastmaterial gör och därmed heller inte snö och hagel.