Dags för cykelvagn? Läs detta om cykelvagnar först!

Ett komplement till bilen och härliga utflykter med barnen. En cykelvagn är en investering i din fysiska och mentala hälsa. Du kan börja med en lådcykel som du sedan bygger om med säten för små som vill komma med. Den här typen av cykelvagn är smart för den kan användas på ett flexibelt sätt och långt efter att barnen helst cyklar på sina egna barncyklar.

Vad har man en cykelvagn till?

Du kan använda din cykelvagn för barn eller då du ska ut och shoppa. Det finns de som använder cykelvagn för hund som ska komma med på utflykter. Det är helt upp till dig hur du använder din cykelvagn.

Tänk på att en billig cykelvagn kanske inte har samma finesser som den som kostar lite mer. Om du tänker dig att du vill göra mer än att cykla med vagnen ska du satsa på en bättre modell. En Thule cykelvagn kan användas för cykel såväl som för jogging och promenader. Det ger dig större flexibilitet.

Kolla också om du kan fälla ihop cykelvagnen. En hopfällbar cykelvagn är viktig då du kanske tänker ta den med dig i bilen för att sedan använda på landställe eller andra platser. Läs vidare längre ner om möjligheten att byta bilen mot cykelvagn!

Lastcykel eller cykelvagn?

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan en lådcykel, eller lastcykel som den kan kallas, och en cykelvagn. Lådcykeln använder du i likhet med en bil för att få med dig last på hjul. Skillnaden ligger förstås i att du får motion med din cykel.

En cykelvagn är för många till för att få de små med på cykelturen. Här ser vi också att cykelvagnen kan användas istället för en bil. Det går ju också att använda cykelvagn för hund så det här är ett finfint alternativ för hela familjen.

De 5 bästa cykelvagnarna

Nu ska vi kika lite närmre på de allra bästa cykelvagnarna och varför de är så populära…

1.     Thule Chariot Lite cykelvagn

 

En Thule cykelvagn är ett säkert val och den här modellen har plats för två barn. Något som är ett stort plus med denna modell är att den är gjord för mer än cykling. Den fungerar mycket bra för promenader och då du vill ut och jogga och inte har barnvakt.

Fjädringen ger jämn användning. Det gör det bekvämt att använda denna cykelvagn för barn och föräldrar. Modellern har också fått höga betyg i cykelvagn test. Det bästa är att helt vanliga användare ger tummen upp.

Fördelar

För jogging och promenader

Smart växelkit

Lätt användning

Minus

Inte en billig cykelvagn!

Viktiga egenskaper

 • Hopfällbar cykelvagn
 • Fjädring
 • Cykling
 • Gång
 • Jogging

Du kan klicka här för att få mer information om denna Thule cykelvagn!

 1. Hamax Outback Reclining cykelvagn

En Hamax cykelvagn är något som du inte lär ångra. Det här är cykelvagnen för familjen som är aktiv. Den kan användas för utflykter men också till vardags. Ladda med ett eller två barn. Fjädringen går att ställa in i enlighet med hur många som sitter i vagnen.

Hamax cykelvagn har gott om plats för packning. Den är enkel att använda. Det bekväma handtaget gör att du lätt använder den som barnvagn för promenader eller jogging. Cykelvagnen går att använda från 6 månader och den är utrustad med reflexer som ger säker användning på kvällstid.

Det här är en cykelvagn bäst i test i flera år i rad. Föräldrar är lika nöjda med den som proffs som har testat!

Fördelar

Justerbar fjädring

Gott om plats för hjälm

Bekväm lutning

Grön signal för korrekt montering

Minus

Bara modeller från 2019 har lutning

Viktiga egenskaper

 • Cykelvagn
 • Barnvagn
 • Joggingvagn
 • Fjädring

Du kan klicka här för att få mer information om denna Hamax cykelvagn!

 1. North 13.5 Speeder cykelvagn

Det här är en praktisk och prisvärd cykelvagn. Den är enkel att använda och erbjuder flexibilitet. Du kan ha ett eller två barn i vagnen. Den har gott om utrymme för benen och har smidiga och säkra bälten för de små.

Med ett stort förvaringsfack är det också lätt att få med sig mer än barn och hund i cykelvagnen. Det finns en broms på handtaget vilket ökar säkerheten då du använder den. Något som är mycket bra med den här modellen är att den kan fungera fint upp till 6 års ålder. Därmed kan du få ut många år av den.

Fördelar

Gott om förvaringsplats

Smidiga bälten

För ett eller två barn

Minus

Insexnyckel och skiftnyckel för montering kommer inte med vagn

Stänkskydd ingår inte

Viktiga egenskaper

 • Cykelvagn
 • Joggingvagn
 • Skidvagn
 • 20 tums hjul
 • Säkerhetssele
 • Från 1 till 6 år

Du kan klicka här för att få mer information om North 13.5!

 

 1. Thule Cross cykelvagn

Här har vi ytterligare en Thule cykelvagn som har fått höga betyg. Den är bekväm och lätt att använda. Barnet kan kliva ur vagnen då utgången är lite lägre. Det gör att du slipper lyfta vilket är skönt.

När du ska ta cykelvagnen med i bilen är det enkelt att plocka isär och fälla ihop. Thule Cross 1 är ett bra val då det bara är ett barn som ska åka i vagnen. Den är stabil och det är viktigt. Thule Cross är praktisk med många smarta egenskaper som du kommer att gilla när du väl använder vagnen.

Fördelar

Praktisk

Stabil

Enkel användning

Minus

Bara för ett barn

Viktiga egenskaper

 • Cykelvagn
 • Joggingvagn
 • Säkerhetssele
 • Skidvagn
 • För ett barn
 • Hopfällbar

Du kan klicka här för att få mer information om denna Thule cykelvagn!

 

 1. Thule Coaster XT

Att en Thule cykelvagn är samma sak som hög kvalitet är ingen hemlighet. Här kan vi se det tydligt med tanke på att du får 10 års garanti för ramen på en Thule Coaster XT. Det här är ett val för dig som vill ha en bekväm cykelvagn för två barn.

Det går att justera handtaget i höjdled vilket är skönt när det är flera som ska använda den. Dessutom är det så att du får ett extra hjul med. Detta tar du fram då du ska göra om cykelvagnen till vanlig barnvagn. Fäll ihop vagnen när den inte används för bättre förvaring.

Fördelar

Lätt att göra om till barnvagn

Hög säkerhet

Justerbart handtag

Minus

Inte billig cykelvagn

Viktiga egenskaper

 • Cykelvagn
 • Joggingvagn
 • Säkerhetssele
 • Skidvagn
 • Hopfällbar
 • För 1-2 barn

Du kan klicka här för att få mer information om denna Thule cykelvagn!

Vilken cykelvagn ska du välja?

Det här beror lite på hur du ska använda den. Tänk på att du kan uppleva att det känns tryggare att ha barnen framför dig i en vagn som skjuts framåt nedanför styret. Vagnar som hängs på baksidan av cykeln är också stabila men då har du ju inte ögonkontakt med ungarna som sitter i lådan.
Om Fullrulle bara kan välja en cykelvagn så blir det en North 13.5 för att den är så otroligt smart och hållbar!
Ta en titt på denna video som visar många olika typer av lastcyklar, lådcyklar och cykelvagnar för inspiration:

 

Kan man byta bilen mot en lådcykel?

Ja, det är faktiskt möjligt att byta bilen mot lådcykel med säten för barnen. Det du ska tänka på är att rutinen måste ändras lite. Det är ju svårt att få i både barn och matvaror i samma låda. Om du kör med en cykelvagn som du hänger bakom en lådcykel kanske det fungerar.
Det blir aktiviteter som är lite närmre hemmet och så kanske det blir så att barnen får börja cykla själva lite tidigare så att ni kommer fram snabbare och enklare. Om det ska bli lite lättare att använda en lådcykel istället för en bil bör det vara en lådcykel på el som ger mer fart. Ett alternativ kan vara att utrusta en elcykel med cykelvagn.
Här kan du se hur en familj testade att byta bilen mot en lådcykel under en månads tid: