Vilken typ av elmoped ska du välja?

Idag är det enkelt att köpa elmoped i Sverige. Det finns flera lokala butiker såväl som webbhandlare som har stora sortiment. Det fina utbudet kan dock få dig att undra vad du bör välja. Det handlar ju inte bara om att få en elmoped som är ekonomisk och håller hög kvalitet.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på om du går i tankar om att köpa elmoped.

En sportig elmoped eller något för vardagens behov?

Det finns numera riktigt sportiga elmopeder som river loss långt före alla andra då rött ljus blir till orange. Ett exempel på en mycket fin modell är den elmoped Viarelli kallar Supermotard. Viarelli är ett märke som är känt för god kvalitet och de har bevisat att de kan det där med elmopeder.

Supermotard är en sportig elmoped som du kör snabbt och kul med. Mopeden är ett superbra val för dig som i första hand vill ha kul körning. Den är dock inget för dig som vill kunna göra ärenden med mopeden. Om det är så att du tänkt att du ska ställa bilen för att köra elmoped eller trampa på elcykel istället så finns det bättre varianter.

Flakmopeden är inte bara för trädgårdsmästare

Visst kan du hitta fina elmopeder med gott om förvaringsutrymme under säte och baktill. Men missa inte att du idag faktiskt kan köra flakmoped på el. Det här betyder att du får en massa utrymme för last framför styret. Det kan vara mycket bättre än att försöka fästa en cykelvagn bakom mopeden.

Trädgårdsmästare vars yrke inkluderar transport behöver precis som folk som jobbar med mindre leveranser den här typen av moped. Men den kan ju även passa för dig som tänkt ställa bilen och behöver plats för matpåsar, väska och annat som ska komma med när det blir dags att köra hem från jobbet.

permobol skoter
Flakmoped eller permobil? Något att fundera på!

Elmopeder som drar minsta möjliga energi

En annan sak att tänka på är hur mycket det kommer att kosta att köra med elmoped. Att det blir billigare än bensinmoped är ingen nyhet. Men idag kan det faktiskt skilja sig en hel del mellan olika elmopedmodeller. Du kan komma ner så lågt som omkring en 20-lapp per månad för el för din moped!

Samtidigt får du vara medveten om att batteriets förmåga påverkar din körupplevelse. Om du ska ladda ett batteri många timmar och det sedan bara räcker till jobbet och halvvägs hem så kan det bli minst sagt frustrerande.

Ett bra batteri är verkligen viktigt inte bara med tanke på kraft och räckvidd. Du vill ju att risken för brand i batteri ska vara minimal och då ska det vara ett bra batteri!

skjutsa på moped
Kommer elmopeden att klara av passagerare?

Se alltid på räckvidd för elmoppen

För att välja bästa elmopeden för dig måste du se på räckvidd. Ta alltid reda på hur länge mopeden ska laddas och hur långt du sedan kommer. Inse att det alltid är det bästa värdet som anges i elmopedens produktbeskrivning. Det kommer att vara lite mindre i verkligheten och det särskilt på vintern.

Sist men inte minst så ska du förstås se på mopedens design och färg. Idag kan du välja elmopeder med riktigt cool färg. Men detta är verkligen sist för mopedens funktion och kraft är det som kommer att avgöra hur väl du trivs med den. Lycka till med ditt val!

röd moped
Röd är en cool färg på elmoped!